Hardlopen

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee? – Zoveel kilometer kan je met je stappers afleggen

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee? Levensduur van hardloopschoenen

Vroeger gingen mijn hardloopschoenen jaren mee. Dit kwam omdat ze meer op de schoenenplank stonden te shinen, dan dat ze aan het werk werden gezet. Nu ik de laatste jaren meer kilometers afleg, zijn ze wat vaker aan vervanging toe. Hoe lang gaan hardloopschoenen eigenlijk mee? Na hoeveel kilometer of jaar zijn je hardloopschoenen toe aan hun pensioen?

De levensduur van je hardloopschoenen is afhankelijk van een aantal factoren

Niet alleen het aantal kilometers wat je rent op je hardloopschoenen zorgt ervoor dat je schoenen slijten. Meerdere factoren dragen eraan bij dat je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Hoe intensief worden de schoenen gebruikt of staan ze de meeste tijd in de kast? Als schoenen niet worden gebruikt slijten ze bijvoorbeeld ook, maar wel anders.

Door de lucht droogt het materiaal uit en neemt de demping van de schoen ook af. Per jaar dat een hardloopschoen stil staat neemt de demping met 10 procent af. Dus zelfs als je hardloopschoenen een lange tijd niet gebruikt kunnen ze toe zijn aan vervanging.

De ondergrond waarop je loopt is ook een factor. Loop je veel op asfalt, dan zal je schoen sneller slijten dan wanneer je op een zachtere ondergrond loopt, zoals zandpaadjes of trails.

Waarom is het belangrijk om je hardloopschoenen te vervangen?

Na een tijd neemt de demping van de hardloopschoen af. Dit kan zijn door intensief gebruik of doordat ze langere tijd in de kast staan. Doordat de demping van de schoen door slijtage afneemt is de kans op hardloopblessures groter.

Dit komt omdat tijdens het hardlopen meer krachten op je benen komt te staan. Elke stap die je zet is meer belastend. De kans op overbelasting ligt daarom op de loer.

Hoe lang gaan schoenen mee aan de hand van kilometers

Sommige fanatieke hardlopers slijten wel meerdere paren per jaar. Dit komt omdat ze waarschijnlijk veel meer kilometers afleggen dan de gemiddelde hardloper. De meeste deskundigen zeggen dat een hardloopschoen tussen de 1000 – 1500 kilometer mee gaat. Dit is nogal ruim genomen.

Na 1000 kilometer is 35 procent van de demping afgenomen. Het is verstandig om vanaf dan te kijken hoe je schoenen ervoor staan. Dit kan je bijvoorbeeld zien aan de slijtage aan de zool. Is de hak of het gedeelte bij de middenvoet helemaal versleten, dan is het zeker niet onverstandig om een nieuw paar hardloopschoenen aan te schaffen.

Hoe weet ik wanneer ik mijn hardloopschoenen moet vervangen?

Een gemiddelde hardloper loopt ongeveer 25 kilometer per week. Op jaarbasis is dit ongeveer 1000 kilometer. Dit betekent dat je ongeveer elk jaar wel een nieuw paar moet aanschaffen. Loop jij meer of minder, dan is het verstandig om een trainingslog bij te houden. Je weet dan exact hoeveel kilometer je hebt gelopen op je schoenen.

Zoals ik eerder al vermeldde, is de slijtage aan de zool ook een goede factor om te kijken of je schoenen toe zijn aan vervanging. Heb je geen enkel profiel meer onder je schoen, dan is het ook tijd om weer een sportwinkel in te duiken.

Wanneer vervang jij je hardloopschoenen? En hoe weet jij hoe lang je hardloopschoenen mee gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *