Hardlopen

Ga 1 januari niet hardlopen door vuurwerksmog

1 januari niet hardlopen door vuurwerksmog

Het nieuwe jaar is begonnen en je wilt natuurlijk gelijk starten met je goede voornemens. Hup, op 1 januari direct die sportschoenen aan. Maar is dit wel zo verstandig? Is het door het vuurwerk wel gezond om op de eerste dag van het jaar hard te lopen? Nope, vuurwerksmog is je grootste vijand.

Wat is vuurwerksmog? 

Door het afsteken van vuurwerk blijven er kruitdampen in de lucht hangen. Deze kruitdampen kunnen smog veroorzaken. In Utrecht is in 2011 bijvoorbeeld maar liefst 10 keer de normale hoeveelheid fijnstof gemeten. Je kan het vergelijken met dat je de hele tijd achter een auto aan loopt.

Uiteraard hangt het af van wat het weer doet en of je in een gebied woont waar veel vuurwerk wordt afgestoken. Als het flink waait is deze fijnstof eerder uit de lucht dan zodra het windstil is. Ook regen helpt de fijnstof uit de lucht te filteren. 

Wat doet vuurwerksmog met de gezondheid van hardlopers?

Het hangt er uiteraard vanaf hoeveel fijnstof in de lucht hangt, maar het kan zeker voor ademhalingsproblemen zorgen. Zeker voor hardlopers. Ze vragen namelijk veel van hun lichaam en ademen al snel 2000 liter lucht per uur. Dat is 3 keer meer dan normaal en dat betekent dat je als hardloper ook 3 keer zoveel fijnstof binnenkrijgt. 

Als je toch 1 januari wilt hardlopen

Kan je het toch niet laten om de hardloopschoenen aan te trekken? Vermijd dan de meest vervuilde plekken. Dit is bijvoorbeeld in de steden, waar veel hoogbouw is, waar de vuurwerksmog blijft hangen. Controleer ook de weersverwachting. Gaat het regenen of waaien later op de dag, wacht dan even met hardlopen. Zo is de lucht een stuk schoner. 

Of pak de fiets en ga hardlopen in de natuur. In de natuurgebieden wordt geen vuurwerk afgestoken en blijft de vuurwerksmog ook niet lang hangen. Dan kan je direct genieten van de mooie natuur in de frisse lucht!

Ga jij op 1 januari al hardlopen? Ik sla een dagje over! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *