Persoonlijk

Overzomeren in Denemarken – Legoland en (het gebrek aan) hardlooptrails

Vakantie in Denemarken

Onze ‘zomervakantie’ zit er helaas weer op en het normale leven is weer begonnen. In plaats van overwinteren, hebben wij juist ‘overzomerd'. Ik heb in twee weken nog nooit zoveel regen gezien als de afgelopen tijd. De dag dat wij aankwamen op onze bestemming in Denemarken tot we weer terug over de grens van Duitsland reden, heeft het geregend.

Denemarken heeft veel mooie natuur

We hebben twee weken vertoefd in een vakantiehuisje vlakbij Esbjerg. De natuur is schitterend en afwisselend. Van duinen tot stranden, meren, bossen, wadden en heides. De verschillende natuurschoonheden wisselden elkaar in rap tempo af. Tussen de regenbuien door hebben we gelukkig veel van het mooie natuur kunnen zien. De keren dat de zon scheen, en dat was zeer zeldzaam, sprongen we gelijk in de auto om naar het stand te rijden.

De duinen lijken op die hier in Nederland, maar door de (vakantie)huisjes die in de duinen te vinden zijn, was had het een heel ander gezicht. Ook de dorpjes aan de stranden zijn anders opgebouwd zoals wij hier in Nederland, met verschillende boulevards, kennen. De dorpjes in Denemarken hebben in plaats van een boulevard een hoofdstraat richting het strand.

Je wordt creatief als het twee weken regent

Door het slechte weer waren we enigszins beperkt in wat we konden doen. Mooie wandelen maken met de buggy door de modder was onmogelijk en weggewaaid worden op het strand was ook niet een goed idee. We hebben een uitstapje naar Blavand gemaakt om de vuurtoren te beklimmen. Daar moesten we Mae verankeren aan de grond, anders was ze weggevlogen. Tijdens het beklimmen van de vuurtoren kwam ik erachter dat ik toch niet zo heldhaftig ben als dat ik dacht, want de knieën knikten behoorlijk op die grote hoogte.

Toch hebben we dankzij de regen veel mooie dingen gezien. Van het Vikingsdorp in Ribe en het centrum van Esbjerg tot aan het maritiem-museum. Waarbij vooral de oude stad in Ribe eruit sprong qua schoonheid. Wat een rustig en schitterend stadje! Omdat we niet in het meest toeristische deel van Denemarken bevonden, hebben we genoten van de rust en alles op onze gemak kunnen bekijken.

Legoland was het leukste uitstapje

Iedereen die in Denemarken is geweest, heeft waarschijnlijk een uitstapje gemaakt naar Legoland. Ons bezoek stond of viel bij wat Mae ervan vond en of ze niet overal bang voor was. Het was namelijk ons allereerste uitstapje naar een attractiepark. Na het treintje en de monorail, hebben we de stap gewaagd naar wat snellere en hogere attracties.

Mae was niet te stoppen en wilde overal in. Het maakte haar niet uit of het regende of niet. We moesten in de attracties. Zo zaten Gabriella en ik samen met Mae in de vliegtuigjes-attracties tijdens een moesson. Het regende zo hard dat waarschijnlijk de echte vliegtuigen niet eens mochten opstijgen. En Mae bleef maar lachen.

Helaas niet zoveel hardgelopen als ik had gewild

Ik had heel veel zin om mooie trails te lopen in Denemarken. Helaas kwam ik door de vele regen en het gebrek aan wandelpaden niet aan de vele kilometers die ik vooraf had bedacht. Gelukkig heb ik twee verschillende dagen toch mooie wandelpaden gevonden en zo wat runs kunnen maken. De eerste dag ben ik over de heide gelopen en kwam ik zelfs twee herten tegen. De tweede dag wilde ik naar een uitkijkpost over het meer lopen. Maar na 5 kilometer te zijn verdwaald en het opkomende onweer heb ik toch maar besloten om terug naar huis te rennen.

De rest heb ik nog een aantal intervaltrainingen gedaan op het vakantiepark. Er liep een trail rondom het park wat zeker de moeite waard was. In (‘ons' stuk) Denemarken kennen ze geen verharde wandelpaden. Je loopt op de provinciale weg of op een stukje platgelopen gras. Er zit niks tussen die twee.

Omdat ik genoeg tijd had in het huisje heb ik wel mijn krachttrainingen weer serieus opgepakt. Hopelijk kan ik dit weer thuis doorpakken en in het ritme blijven. Zonder deze oefeningen merk ik dat ik toch gauw last krijg van pijntjes.

Denemarken was leuk, maar wel voor één keer

Het gedeelte van Denemarken waar wij hebben vertoefd was mooi, maar ik heb het wel gezien. Ik ben toch persoonlijk meer fan van de bergen en de zon. Als ik nog een keer terug naar Denemarken zou gaan, dan zou ik graag nog een keer naar Kopenhagen willen.

Een gedachte over “Overzomeren in Denemarken – Legoland en (het gebrek aan) hardlooptrails

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *