Voeding

Chia fresca: het hardloop-wondermiddel

Chia Fresca of Iskiate, de natuurlijke Red Bull

Lezen is niet mijn favoriete hobby, maar zoals je in mijn vakantieverslag hebt kunnen zien, heeft het op vakantie zoveel geregend dat zelfs ik de boeken ben ingedoken. In Denemarken heb ik het boek ‘Born to Run' gelezen, echt een aanrader voor iedere hardloopfanaat. In het boek las ik dat de stam Tarahumara, oftewel de Running People, op het hardloop-wondermiddel chia fresca dagen achter elkaar kan hardlopen. Dat klonk behoorlijk spannend, dus ik ben uit gaan zoeken wat deze natuurlijke Red Bull precies is.

Wat is chia fresca of iskiate?

Dit drankje bestaat al eeuwen en werd gebruikt door de Azteken. In het boek ‘Born 2 Run‘ wordt beschreven dat het drinken van dit drankje een energieboost geeft waar je uren op kan hardlopen, ook al zit je er helemaal doorheen. De Tarahumara konden dankzij dit drankje weer sneller hardlopen en klimmen en dat weer voor uren.

Chia Fresca of Iskiate is niet meer dan chiazaadjes, water, limoensap en een zoetstof. De chiazaadjes maken van dit drankje een wondermiddel. Dat is ook niet zo gek, want in deze kleine zaadjes zitten veel omega-3, omega-6, eiwitten, ijzer, zink en antioxidanten. Daarnaast nemen de chia-zaadjes veel vocht op. Door ze te weken, nemen ze tot wel 10 keer hun eigen gewicht op in water. Hierdoor is het drankje ook heel hydraterend.

Vol glas met chia fresca

Helaas krijg ik niet de benen van de Tarahumara na het drinken van chia fresca

Ik vond het drankje zo interessant dat ik het na mijn vakantie gelijk gemaakt heb. Ik was vooral benieuwd of ik inderdaad die energieboost zou krijgen na het drinken van de chia fresca. Helaas bleef bij mij de energieboost uit, al smaakte het niet vies en werkte het wel voor mijn vocht. De echte boost heb ik echter niet gehad. Toch geef ik de moed nog niet op en ga ik het bij mijn volgende hardlooprondjes nogmaals proberen.

Als dit drankje al eeuwen voor veel mensen werkt, dan moet het toch wel goed zijn? Daarnaast kan het zeker niet kwaad om chia fresca te drinken. Het zit immers vol met goede stoffen en is altijd beter dan alle suikerhoudende dranken die je bij de supermarkt koopt.

Hoe maak je iskiate? Het recept voor de natuurlijke Red Bull

Het recept voor chia fresca is vrij simpel. De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • Twee theelepels chia-zaad
  • Een groot glas water
  • Limoensap van een halve limoen
  • Één theelepel honing (of andere zoetstof)
Ingrediënten van Iskiate: chia-zaad, limoen en honing

Vul het glas met water en voeg het chiazaad toe. Roer het een aantal keer en laat het 10 tot 15 minuten staan. Zo kunnen de zaadjes het vocht opnemen. Er ontstaat in die tijd een schil van gel om de zaadjes, zoals bij zaadjes in tomaten.

Voeg de limoensap en honing toe aan de drank en roer nogmaals. Je zou nog eventueel wat elektrolyten kunnen toevoegen. Het vocht wordt dan nog beter in je lichaam vastgehouden.

Heb jij weleens chia fresca op? Wat zijn jouw ervaringen met deze natuurlijke Red Bull?

Dit artikel bevat affiliate links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *