Persoonlijk

Hoe pak ik na een korte break het hardlopen weer op?

Hardlopen weer oppakken na een tijd

De kans is groot dat ik niet de enige ben. Iedereen die al wat langer hardloopt heeft weleens een dipje, toch? Oké, de een dipt misschien meteen 2 jaar en de ander iets korten, maar uiteindelijk zit bij iedere renner de klad er weleens in. Dat geeft helemaal niet, als je het daarna maar weer oppakt. Hoe ik dat doe, leg ik je uit.

Waarom ik soms een hardlooppauze inlas

Soms kan je gewoon heel erg weinig doen aan een pauze, dan is het meer een verplichting dan dat je ‘lekker tot rust komt'. Ik probeer op die momenten wel te blijven trainen door te fietsen of krachttraining te doen. Zo blijf ik fit en kan ik het hardlopen snel weer oppakken nadat ik volledig hersteld ben. 

Maar ja, vaak genoeg is het ook mijn eigen schuld en die reden is een stuk hardnekkiger. Dat is namelijk het gebrek aan het motivatie. Meestal heb ik aan het einde van het jaar al mijn sportieve doelen behaald en valt er voor mijn gevoel weinig meer te bereiken. Het gebrek aan motivatie in combinatie met het slechte weer zorgt ervoor dat ik mijn hardloopschoenen in de kast laat.

Zo pak ik het hardlopen weer op

Het weer beginnen met hardlopen gaat me goed af als ik mijn motivatie weer terug krijg en vooral wanneer ik weer plezier vind in het hardlopen. Meestal neem ik na deze periode bewust een week ‘hardloopvrij'. Zo stel ik voor mezelf een einddatum en weet ik wanneer ik weer aan de slag moet. In de tussentijd zoek ik naar nieuwe doelen en avonturen. Zo heb ik weer iets naar toe te werken. 

Na mijn hardloopvrije week begin ik weer met frisse moed aan mijn nieuwe doelen. In de eerste weken sla ik geen enkele training over, om verval tegen te gaan en snel weer in m'n ritme te komen.

Als ik mijn doel behaald heb, zorg ik er gelijk voor dat ik naar mijn volgende doel of wedstrijd kan werken. In het begin van het jaar heb ik me bijvoorbeeld gelijk ingeschreven voor een 10 kilometer, 15 kilometer, halve marathon en de hele marathon. Hierdoor ben ik meteen de eerste 4 maanden zoet en werk ik volledig toe naar de marathon

Tips om het hardlopen weer op te pakken

Een dipje kan altijd, dus wees wel een beetje lief voor jezelf. We zijn geneigd om alleen maar streng voor onszelf te zijn en onszelf naar beneden te praten als het even niet goed gaat, maar dat is natuurlijk onzin.. Als je dit te vaak doet, dan kan jouw motivatie voor hardlopen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hardlopen is voor gezond en fit te blijven, maar vooral ook omdat het leuk is.

Probeer tijdens je hardloopbreak wel te blijven bewegen. Ga wandelen, fietsen of fitnessen. Zo blijf je fit en is de eerste keer hardlopen niet gelijk een aanslag op je lichaam. Het is ook makkelijker om te gaan hardlopen als je lekker in je vel zit.

Ontbreekt de motivatie bij jou ook weleens? Hoe zorg jij ervoor dat je dan weer gaat hardlopen?

6 gedachten over “Hoe pak ik na een korte break het hardlopen weer op?

 1. Echt een hardloopdip heb ik de laatste jaren niet gehad. Maar ik moet wel een doel hebben om naar toe te werken. En omdat ik naast het hardlopen ook nog aan diverse andere sporten doe, verveelt het hardlopen mij eigenlijk nooit. Heb ik geen zin om hard te lopen, dan ga ik zwemmen enbin de zomer zit ik ook graag op de racefiets. En ik yrain samen met mijn dochter ook nog bij een Survivalrun vereniging en doe dan samen met haar een obstakel of Survivalrun. Kortom voldoende afwisseling naast het lopen.

  1. Ja dat is ook denk ik het belangrijkste, voldoende afwisseling. Ik wissel vooral tussen lopen op de weg en op de trails. Trails vervelen mij voorlopig nog zeker niet, omdat ik pas net begonnen met trailrunning en combinatie hardlopen en bezig zijn in de natuur zijn twee van mijn favoriete bezigheden. Al merk ik wel dat ik altijd een doel moet hebben om naar toe te werken. Momenten als ik geen doel heb, dan merk ik dat niet zo snel de discipline kan opbrengen. Momenteel is mijn doel het uitlopen van een 50 kilometer, dus daar ben ik wel even zoet mee. 🙂

 2. Mijn probleem is meer dat ik te veel wil….. De laatste 2 jaar heb ik steeds vlak voor kerst meegedaan aan de Linschotenloop, heel leuk om het jaar mee af te sluiten! In de kerstvakantie ga ik dan een grove planning maken voor het volgende jaar. Ongeveer één keer per maand plan ik een georganiseerde loop. Tussendoor kan dan altijd nog een klein loopje in de buurt worden toegevoegd. Bij een blessure vind het jammer dat ik niet kan lopen, maar meestal kan ik dan wel na korte tijd starten met rustige korte duurloopjes. Ik probeer tijdens zo’n blessure om niet te veel te balen, maar te “genieten” van de rust, in de zin dat je dat ook af en toe nodig hebt. Ik heb nu al voorpret bij de voor april/mei geplande vakantie naar zuid-frankrijk, mét ook daar een leuke trail.

  1. Ik herken het probleem van te veel willen. Vooral aantal jaar geleden wilde ik meer dan mijn lichaam aan kon. Vaak was ik door blessures (shin splints, knieblessure en marsfractuur) een aantal weken uit de ‘running’. Tijdens mijn blessures probeer ik wel voldoende te fietsen om mijn conditie op peil te houden. Ik heb wel geleerd om je lichaam voldoende rust te gunnen om sterker te worden en weer met frisse moed te starten richting de volgende wedstrijd / training. Zo bereik ik uiteindelijk meer dan teveel van mijn lichaam te vragen.

   Leuk dat je in Frankrijk een trail ga lopen, welke trail ga je lopen? Geniet van de voorpret!

   1. Ja, dat probeer ik ook, om voldoende rust te nemen! De trail die ik begin mei ga lopen is de Trail des Terrasses du Ventoux, in Villes-sur-Auzon, bij de Mont Ventoux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *