Voor

Koolhydraten eten – ga je daar echt harder van rennen?

Extra koolhydraten eten door pannenkoeken te nuttigen

In het begin van mijn hardloopcarrière was ik nog niet echt bezig met voeding. Inmiddels weet ik wel beter en heb ik ontdekt dat er veel winst te behalen is met het eten van de juiste voeding. Veel koolhydraten eten zorgt ervoor dat je lichaam helemaal klaar is voor de grote wedstrijd.

Koolhydraten eten om de man met de hamer te verslaan

Alleen de dag voor de wedstrijd op je eten letten is niet altijd voldoende, alhoewel dat ook afhangt hoeveel inspanning je de dag erna moet leveren. Voor een marathon komt er bijvoorbeeld veel meer bij kijken dan bij een 10 kilometer wedstrijd. Voor langere inspanning heb je uiteraard meer energie nodig. Echter, een dag van tevoren extra koolhydraten eten is geen slecht idee.

Tijdens het hardlopen gebruikt je lichaam de energie die in je spieren en lever zijn opgeslagen. Deze energie wordt ook wel glycogeen genoemd. De snelste manier om deze glycogeen in je spieren te krijgen, is door koolhydraten te eten. De dag voor je grote wedstrijd is het daarom van belang dat je de glycogeen opslag af topt. Dan heb je de minste kans dat je tijdens het hardlopen de man met de hamer tegen komt.

Train niet alleen het hardlopen, maar ook het eten van de juiste voeding

Voeding kan voor iedereen anders werken. Probeer daarom verschillende recepten uit. Je wilt namelijk niet op je grote dag last van je darmen krijgen. Door diverse etenswaren te testen, weet je uiteindelijk wat het beste voor jou werkt. Wel is het belangrijk dat de recepten koolhydraatrijk zijn.

Daarnaast helpt het je lichaam om te wennen aan verwerken van veel koolhydraten. De gouden regel van wat je binnen moet krijgen, is je lichaamsgewicht keer 10 gram koolhydraten. Voorbeeld: weeg je 70 kilo, dan is de hoeveelheid koolhydraten 700 gram, namelijk 70 x 10.

Koolhydraatrijke voeding

Koolhydraten vind je in ontzettende veel eten en drinken. Groente en fruit zijn een gezonde keuze om energie te stapelen en in pasta's en graanproducten zitten ook veel koolhydraten. Ik raad wel aan om geen volkoren variant te eten. Deze variant is moeilijker te verteren en je wilt niet opeens een noodstop moeten maken de volgende dag.

Persoonlijk eet ik graag pannenkoeken (het recept van de pannenkoeken op de foto is hier te vinden) en bak ik er ook altijd een paar extra voor de grote dag zelf. Ze zijn makkelijk mee te nemen zodat ik na de wedstrijd weer snel koolhydraten aan kan vullen. Naast de pannenkoeken vind ik pasta ook heel fijn. Ik weet dat ik van deze recepten geen last van mijn buik krijg tijdens mijn grote dag.

Wat eet jij graag een dag van tevoren? Welke recepten werken voor jou het best?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *