Beginners

Van blaren tot blessures: Hoe om te gaan met hardloopongemakken

Wat zijn de meest vervelende hardloopongemakken?

Hardlopen kan voor veel mensen een geweldige manier zijn om te genieten van de buitenlucht en in beweging te blijven. Helaas kunnen er soms ongemakken optreden tijdens het hardlopen, zelfs als je voorzichtig bent en je goed voorbereidt. Hieronder vind je een lijstje van enkele veel voorkomende hardloopongemakken die je als hardloper kan ervaren.

De 10 meest voorkomende hardloopongemakken

  1. Blaren: Door wrijving en vocht kunnen er blaren ontstaan op de voeten.
  2. Schuurplekken: Wrijving tussen de huid en hardloopkleding of -schoenen kan schuurplekken veroorzaken op de huid, meestal op de dijen, borst, of tepels.
  3. Krampen: Spierkrampen kunnen optreden als gevolg van vermoeidheid of uitdroging, vooral de kuitspieren zijn hier gevoelig voor.
  4. Zijsteken: Pijn aan de zijkant van de buik die wordt veroorzaakt door krampen in de spieren van het middenrif en de buikwand.
  5. Misselijkheid: Sommige hardlopers ervaren misselijkheid tijdens of na het hardlopen, meestal als gevolg van het eten van te veel of te weinig voor het harldopen
  6. Hoofdpijn: Sommige hardlopers kunnen last krijgen van hoofdpijn na een lange training. Waarschijnlijk is dit het gevolg van te weinig drinken.
  7. Duizeligheid: Het kan voorkomen dat hardlopers zich duizelig voelen tijdens of na een training, vooral als gevolg van uitdroging.
  8. Verzwikkingen: Verzwikkingen kunnen optreden als gevolg van onregelmatige of oneffen oppervlakken, slechte hardloopschoenen of verkeerde lichaamshouding tijdens het hardlopen.
  9. Verrekkingen: Een spierverrekking kan optreden als gevolg van overbelasting of onvoldoende opwarmen voor de training.
  10. Vermoeidheid: Vermoeidheid kan optreden als gevolg van een overbelasting van het lichaam, onvoldoende rust en slechte voeding.

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om deze hardloopongemakken te voorkomen, zoals het dragen van comfortabele hardloopkleding en goed passende hardloopschoenen, genoeg drinken en voldoende rust en herstel na een hardlooptraining. Als je toch last krijgt van een van deze ongemakken, probeer dan te ontspannen en neem voldoende rust en hersteltijd.

Van welk hardloopongemak heb jij het meeste last tijdens en na het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *