Ultraloop

Hoe overleef ik de ultramarathon van 50 kilometer?

Hoe overleef ik een ultramarathon?

Eindelijk kan ik beginnen aan mijn allergrootste sportavontuur tot nu toe. Na maanden te hebben getraind en uitgekeken te hebben naar dit moment, sta ik morgen eindelijk aan de start van de Indian Summer Ultra. Maar hoe ga ik de ultramarathon van 50 kilometer eigenlijk overleven? Het is totaal andere koek dan de twee marathons die ik eerder heb gelopen.

Ik hoop dat mijn ervaring mij 50 kilometer op de been houdt.

De afgelopen maanden heb ik vooral getraind op lange afstanden, om me zo mentaal voor te bereiden op de ultramarathon. Ik denk persoonlijk dat daar ook de grootste uitdaging voor mij ligt. Hoe hou ik het mentaal 50 kilometer vol? Tijdens de marathon word je door al het publiek vooruit geschreeuwd, maar tijdens de Indian Summer Ultra loop ik waarschijnlijk het grootste deel helemaal in mijn eentje.

Door alle training weet ik nu goed hoe ik in het begin kan doseren en hopelijk voldoende energie en mentale kracht overhoud om ook het laatste deel van de ultramarathon uit te lopen. Al wordt het na 30 kilometer toch deels onbekend terrein voor mij. Mijn langste trailrun was 27,5 kilometer en mijn duurlopen ging ook tot een maximum van 27,5 kilometer.

De ultramarathon opknippen in behapbare stukjes

Om mentaal de afstand te kunnen overzien, knip ik zulke lange afstanden vaak op in kleinere delen. Tijdens mijn marathons loop ik meestal van drankpost naar drankpost. Dit zijn over het algemeen stukjes van 5 kilometer en dat is prima te overzien. Dit principe probeer ik ook toe te passen tijdens mijn 50 kilometer. In plaatst van stukken van 5 kilometer heb ik ze nu opgeknipt in delen van 10 kilometer:

  • Deel 1: 12,5 kilometer (verzorgingspost 1)
  • Deel 2: 22,5 kilometer
  • Deel 3: 32 kilometer (verzorgingspost 2)
  • Deel 4: 40 kilometer
  • Deel 5: 45 kilometer
  • Deel 6: 51 kilometer (finish)

Niet de tijd, maar de finish is belangrijk

Mijn grootste angst is dat ik al na de eerste helft in elkaar zak en het overige deel moet wandelen. De enige reden waarom dit mij zou kunnen overkomen is dat ik te snel van start ga en dat het toch een race tegen de klok wordt. Ik heb mezelf voorgenomen om zo rustig mogelijk te beginnen en zo veel mogelijk te genieten van de geweldige omgeving waar ik het grootste deel van de dag in ga vertoeven.

Bij de verzorgingsposten ga ik ook wat extra tijd nemen om voldoende te kunnen eten, drinken, bevoorraden en te herstellen. Normaal drink ik snel even wat en vervolg ik mijn weg op het parcours. Hopelijk door wat extra tijd te nemen kan ik de volgende deel van de ultramarathon weer met frisse moed uitlopen

Het enige wat telt is dat ik mijn allereerste ultramarathon uitloop. Ik ben straks mijn eigen tegenstander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *