Fitness

Het belang van squats: Een fundamentele oefening die thuishoort in jouw fitnessroutine!

Squat, de krachttraining oefening die je niet mag missen

Squats, in het Nederlands ook bekend als ‘kniebuigingen', zijn een van de meest fundamentele en effectieve oefeningen in het arsenaal van zowel professionele atleten als fitnessliefhebbers. Hoewel ze vaak worden geassocieerd met krachttraining, bieden squats een breed scala aan voordelen die verder reiken dan het verbeteren van spierkracht alleen.

Wat zijn squats?

Squats zijn een samengestelde oefening waarbij verschillende spiergroepen, waaronder de quadriceps, hamstrings, bilspieren, heupen en core, worden aangesproken. De beweging begint met het buigen van de knieën terwijl de heupen naar achteren worden geduwd alsof men in een denkbeeldige stoel zit. Het doel is om het lichaam naar beneden te laten zakken totdat de dijen parallel zijn aan de vloer of zelfs lager, afhankelijk van de flexibiliteit en kracht van de persoon.

Waarom de squat zo belangrijke oefening is

 1. Verbetering van kracht en spiergroei:
  Squats zijn een van de meest effectieve oefeningen om de spieren van de onderste ledematen te versterken en te laten groeien. Ze dagen niet alleen de grote spiergroepen uit, maar ook stabilisatoren en dieper liggende spieren.
 2. Functionele bewegingen:
  De beweging van squats simuleert veel dagelijkse activiteiten, zoals hurken, opstaan uit een stoel, tillen en meer. Het verbeteren van de kracht en flexibiliteit in deze beweging kan de algehele functionaliteit en mobiliteit van een persoon verbeteren.
 3. Verbeterde core::
  Squats vereisen een sterke core om de juiste houding te behouden tijdens de beweging. Door regelmatig squats uit te voeren, worden de buikspieren, rugspieren en stabilisatoren versterkt, wat kan helpen bij het voorkomen van rugklachten en het verbeteren van de houding.
 4. Verhoogde vetverbranding:
  Omdat squats een grote hoeveelheid spiermassa betrekken, verhogen ze de stofwisseling en kunnen ze bijdragen aan het verbranden van overtollig lichaamsvet. Bovendien stimuleren ze de aanmaak van groeihormonen, wat gunstig kan zijn voor spieropbouw en vetverlies.
 5. Verbetert de botdichtheid:
  Weerstandstraining, zoals squats, is gunstig voor het behoud en de verbetering van de botdichtheid, wat belangrijk is voor de preventie van osteoporose en het behoud van sterke botten naarmate we ouder worden.

Squat uitvoeren

Het is belangrijk dat je deze oefening correct uitvoert. Doe je dat niet, dan zal je niet de voordelen ervaren van deze oefening en vergroot je de kans op een blessure.

 1. Begin met de voeten op schouderbreedte uit elkaar, met de tenen licht naar buiten gedraaid.
 2. Houd de borst omhoog, schouders naar achteren en omlaag, en kijk recht vooruit.
 3. Buig langzaam de knieën en duw de heupen naar achteren alsof je op een stoel gaat zitten.
 4. Laat het lichaam zakken totdat de dijen parallel zijn aan de vloer of lager, terwijl de knieën niet voorbij de tenen komen.
 5. Duw door de hielen om terug te keren naar de startpositie, waarbij de bilspieren worden aangespannen.
 6. Herhaal voor de gewenste hoeveelheid herhalingen.

Daarom mogen squats niet missen in je fitnessroutine!

Squats zijn veel meer dan alleen een oefening voor het opbouwen van spierkracht. Ze bieden een scala aan voordelen, variërend van verbeterde kracht en spiergroei tot een betere functionele beweging en gezondheid van de botten. Door squats op te nemen in je fitnessroutine, kan je de voordelen ervaren die deze fundamentele oefening te bieden heeft. Vergeet echter niet om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *