Krachttraining

Sneller sterker worden? Voorkom de 6 grootste fouten bij krachttraining

De meest gemaakte fouten bij krachttraining

Werk jij regelmatig een krachttrainingsessie af, maar je merkt nog geen verschil? Door jezelf in het zweet te werken wil je natuurlijk wel resultaat zien. Misschien pak je het verkeerd aan. Door het voorkomen van deze 6 grootste fouten bij krachttraining ga je sneller vooruitgang merken!

Voordat je begint doe een warming-up

Welke sport je ook doet, zorg dat je goed bent opgewarmd voordat je begint. Dat geldt ook voor krachttraining. Door een warming-up maak je lichaam gereed voor de oefeningen. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd, zodat er efficiënter bloed naar de spieren kan worden vervoerd. Met een warming-up verklein je ook de kans op vervelende blessures. Neem daarom altijd een aantal extra minuutjes om jezelf op te warmen.

Gewoon maar wat doen is één van de grootste fouten bij krachttraining

Het fijne aan krachttraining is dat je het makkelijk thuis kan doen, zonder al te veel fitnessattributen. Toch kleeft hier ook een groot nadeel aan. Door zonder begeleiding, kennis of trainingsplan oefeningen te gaan doen kan juist averechts werken. Meestal pak je dan alleen de oefeningen die je leuk vindt. Waardoor je volledige spiergroepen links laat liggen. Hierdoor ontstaat de kans op onbalans in de spieren.

Besteed aandacht aan de oefeningen

Een fout die vaak gemaakt wordt bij krachttraining is zoveel mogelijk herhalingen in een korte tijd te maken. Zonder dat er aandacht wordt besteed aan de juiste techniek. Wanneer je de oefening goed uitvoert, kan je met veel minder gewicht veel doelgerichter trainen. Door de oefening niet te zwaar of te snel te doen, kan je veel beter richten op doelspieren die bij de specifieke oefening passen.

Gebruik je extra gewicht? Kies dan je juiste gewicht

Naast dat je een oefening niet te snel moet doen is het ook belangrijk dat je het juiste gewicht bij de oefening pakt. Kijk nou niet naar andere sporters en pak een gewicht dat bij jou past. Met een te zwaar gewicht kan je de oefening niet correct uitvoeren en neem je ook het risico op spierscheuringen. Door een te licht gewicht te pakken krijgt je lichaam niet de prikkel om sterker te worden. Zoek dus een gewicht die uitdagend is, maar waar je wel de oefening gecontroleerd mee kan uitvoeren.

Altijd maar dezelfde herhalingen is ook één van de grootste fouten bij krachttraining

Werk je trouw elke week je krachttraining af met een trainingsplan, die je jaren geleden ooit hebt gevonden. Wellicht denk je dat je goed bezig bent en in het begin zal je echt verschil hebben gemerkt. Als je dezelfde oefeningen met hetzelfde aantal herhalingen blijft doen, gaat je lichaam aan de krachttraining wennen en zal je weinig tot geen vooruitgang meer zien. Het is belangrijk om je lichaam trainingsprikkels te blijven geven. Dit kan je doen door te blijven variëren met je krachttraining:

  • Pas het aantal herhalingen van een oefening aan
  • Kort de rustpauze in tussen de verschillende oefeningen
  • Ruil een oefening in voor een andere variant

Rust is ook een belangrijk onderdeel van krachttraining

Naast de krachttraining is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Maak niet de fout door jezelf volledig uit te putten. Na elke krachttrainingsessie heeft je lichaam rust nodig om weer te herstellen van de oefeningen. Deze periode wordt ook wel de adaptieperiode genoemd. Je spieren herstellen van de voorgaande krachttraining en worden sterker om beter om te kunnen gaan met de oefeningen.

Maak jij weleens fouten bij krachttraining?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *