Marathon

Wat is de snelste tijd ooit op een marathon gelopen?

Wat is de snelste tijd op de marathon ooit gelopen?

De marathon is een magische afstand in de hardloopwereld en staat daarom op de bucket list van vele hardlopers. Misschien heb je zelf deze afstand al bedwongen en ben je druk aan het trainen om je persoonlijk record de volgende keer te verbeteren. Waarschijnlijk komt deze niet in de buurt van de snelste tijd ooit op een marathon gelopen.

De snelste tijd op de marathon wordt niet erkend

De absolute snelste tijd op de marathon is 1 uur, 59 minuten en 40 secondes (1:59.40). Eliud Kipchoge liep in 2019 als eerste man de marathon onder de 2 uur. Dit deed hij onder ideale omstandigheden in Wenen. Echter wordt deze tijd niet erkend als wereldrecord op de marathon door de Internationale Atletiekfederatie IAAF. De IAAF erkent alleen tijden wanneer deze in wedstrijdverband zijn gelopen en zonder hulpmiddelen. Eliud gebruikte een laserstraal om de juiste tijd te lopen.

Wat is de officiële snelste tijd op de marathon?

Gelukkig hoeft Eliud Kipchoge niet te balen dat zijn marathon onder de 2 uur niet wordt erkent door de IAAF. Naast dat hij de onofficiële snelste tijd op de marathon heeft, was hij ook in bezit van het officiële wereldrecord. Tijdens de marathon van Berlijn in 2022 snelde hij naar een tijd 2:01.09. Zijn wereldrecord op de marathon werd in 2023 tijdens de marathon van Chicago verpulverd door de Keniaan Kelvin Kiptum met een tijd van 2:00.35.

De snelste tijd op een marathon door een vrouw gelopen is 2:11.53. Tigst Assefa liep tijdens de marathon van Berlijn in 2023 een nieuw wereldrecord.

Het lijkt er op dat we nog niet de snelste tijd hebben gezien

De wereldrecord van de mannen als van de vrouwen op de marathon zijn recent gelopen. Naast de geweldige prestatie van de lopers is er ook veel innovatie in de hardloopwereld. Neem bijvoorbeeld de ‘nieuwe' carbonschoenen. Deze hardloopschoenen geven meer energie terug met hardlopen dan ouderwetse schoenen. De ontwikkelingen in de atletiek zijn nog lang niet klaar. Mede daardoor denk ik dat de snelste tijd op marathon nog gelopen moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *