In de sport worden allerlei moeilijke termen gebruikt. Één van die termen is supercompensatie. Ben je benieuwd wat dit inhoud en waarom jij dit ook graag wilt? We trainen ons flink in het zweet om ons lichaam te laten super compenseren. Het is daarom goed om te weten wat het betekent en hoe je hier je trainingen op kan instellen.
Wat houd supercompensatie in?
Supercompensatie is het fenomeen dat na een training ons lichaam sterker wordt, dan daarvoor. De verbetering ten opzichte van de uitgangspositie noemen we de supercompensatie. Na een training (bij fitness, hardlopen of welke sport dan ook) raken de spieren uitgeput en beschadigd. Dit voel je de volgende dag goed dankzij de spierpijn. Door voldoende rust te nemen na afloop krijgt je spieren de tijd om zich te herstellen. Met een goed herstel zullen de spieren zullen sterker uit de strijd komen.
Hoe lang duurt supercompensatie?
Door veel te trainen willen we sterker of een snellere hardloper worden. Je wilt dus zo veel en lang mogelijk van dit effect kunnen genieten. Hoe trigger je de supercompensatie en wanneer zijn je spieren weer helemaal hersteld?
De supercompensatie fase bevindt zich ongeveer tussen de 48 en 96 uur. Gemiddeld genomen heeft je lichaam 72 uur nodig om een spiergroep te herstellen. Uiteraard hangt dit af van hoe jij voor je lichaam zorgt na een training. Je kan dit beïnvloeden met gezonde voeding, massage en nachtrust.
Hoe zorg je dat dit effect ontstaat in je lichaam?
Heb je minder zwaar getraind? Door bijvoorbeeld elke dag hetzelfde rondje te gaan hardlopen. Je spieren zijn dan minder uitgeput en beschadigd, waardoor je wel weer eerde kan gaan trainen, maar daardoor wel minder effect hebt van de supercompensatie.
Wil je sneller vooruitgang boeken? Door te variëren met verschillende trainingen krijgt je lichaam een andere trainingsprikkel. Andere spieren worden aangeroepen of er wordt meer van gevraagd. Je lichaam zal na een ‘andere' training langer genieten van het fenomeen: supercompensatie!