Hardloopblessures

Hardlopen met spierpijn, is dat wel verstandig?

Hardlopen met spierpijn

Als je meerdere malen per week rent, ontkom je er niet aan dat je nog niet volledig hersteld bent van je laatste training. Het kan voorkomen dat je de training begint met vermoeide benen of hier en daar een zere spier. Hardlopen met spierpijn, is dat wel verstandig? Of kan je de intensiteit van je trainingen beter aanpassen?

Wat is spierpijn?

Iedereen kent het wel, of je nou sport of niet. Spierpijn krijg je wanneer je een te zware inspanning hebt geleverd. Tijdens de activiteit ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Dit uit zich in spierpijn.

Het kost een aantal dagen voordat de scheurtjes hersteld zijn en dat je weer van de spierpijn af bent. Door voldoende rust te nemen herstellen je spieren het snelst en ben je ook dus het snelst van je spierpijn af.

Er zijn naast inspanningsspierpijn nog wel een aantal andere vormen van spierpijn. Je kan namelijk ook door ziekte pijn in je spieren krijgen. Dit vraagt natuurlijk om een andere aanpak.

Hardlopen met spierpijn, is dat wel verstandig?

Je hebt een hardlooptraining ingepland, maar je bent nog niet helemaal hersteld. Is het dan wel verstandig om te gaan hardlopen? Voordat je gaat hardlopen moet je afvragen hoe je de spierpijn bent opgelopen.

Ben je de spierpijn opgelopen door ziekte, zoals griep? Dan is het verstandig om het hardlopen over te slaan. Komt de spierpijn door een hardlooptraining die je eerder hebt gelopen, dan kan het geen kwaad om toch te gaan hardlopen. Wel is het verstandig om je training minder intensief te lopen. Je spieren krijgen hierdoor de tijd om te herstellen, zonder verder extra scheurtjes op te lopen. Met een herstelduurloop herstel je namelijk sneller van je spierpijn, dan helemaal niet te gaan hardlopen.

In deze video leg ik uit of je kan gaan hardlopen met spierpijn.

Hardlopen bevordert het herstel van de spierpijn

Zoals ik hierboven al aangaf is het verstandig om toch gewoon te gaan hardlopen als je de spierpijn bent opgelopen van een voorgaande training. Hardlopen bevordert namelijk het herstel van de spierpijn. Dit komt omdat de bloedtoevoer naar je spieren wordt gestimuleerd en je voorkomt stijfheid in de gewrichten door hardlopen.

Om de belasting enigszins te verminderen kan je tijdelijk kiezen door lopen op een zachtere ondergrond en vermijd heuvels. Je lichaam krijgt dat de tijd om te herstellen. Als je te snel loopt liggen hardloopblessures op de loer!

Spierpijn voorkomen en sneller van herstellen

Wil je het meeste uit je hardlooptraining halen, dan is het wel verstandig dat je lichaam volledig is hersteld. Dit geldt uiteraard ook voor de spierpijn. Wist je dat je best wel veel kan doen om spierpijn te voorkomen en eenmaal opgelopen snel van kan herstellen. Met de volgende tips herstel je sneller van de pijn in je spieren:

 • Vocht helpt tegen spierpijn. Drink daarom voldoende tijdens het hardlopen en vul het vocht aan na de training
 • Je spieren hebben eiwitten en koolhydraten nodig om te herstellen. Vul deze aan na het trainen.
 • Doe een goede warming-up vooraf de training en een cooling-down achteraf
 • Masseer je spieren met behulp van een foam-roller
 • Neem een warm bad of spierbalsem om de spieren warm te houden
 • Gebruik compressiesokken tijdens het hardlopen

Ga jij weleens lopen met spierpijn of wacht je op dat je helemaal hersteld bent

2 gedachten over “Hardlopen met spierpijn, is dat wel verstandig?

 1. Wat ook enorm helpt is een sport compressie broek en een goede herstelshake. Ik weet het uit ervaring en zal niet meer zonder deze broek sporten bijvoorbeeld.

  1. Hi Emmely,

   Bedankt voor de tips! Ik neem zelf altijd een herstelreep na een zware training of wedstrijd. Het helpt inderdaad voor een sneller herstel of iig sneller van de spierpijn af te zijn. Met een compressiebroek heb ik nog nooit wel gelopen, wel kousen. Ik moet zeggen dat mijn kuiten wel altijd beter er aan toe zijn als ik met die kousen loop, dan zonder. Misschien moet ik een compressiebroek een keer proberen. Heb ik gelijk een leuk kerstcadeau om te vragen! 🙂

   Groet,
   Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *