Trainingslopen

Maak je tempotraining uitdagender met deze 3 varianten

Varieer met de verschillende soorten tempolopen en tempotrainingen

Ik betrap mijzelf er weleens op dat ik eigenlijk altijd dezelfde tempotraining loop. Meestal is dat geen probleem, omdat ik het één van de leukste hardlooptrainingen vind. Misschien zoek jij naar meer uitdaging tijdens de tempotraining? Met deze 3 verschillende soorten tempotrainingen wordt je hardlooptraining gevarieerder en boek je ook nog eens sneller vooruitgang.

Waarom zou je één van de drie verschillende soorten tempotrainingen lopen?

Misschien ben je wel content met de ‘standaard’ tempotraining. Waarom zou je dan gaan wagen aan een andere variant? Je lichaam raakt gewend aan de training als je deze blijft herhalen. Door een andere variant uit te voeren krijgt je lichaam een andere trainingsprikkel. Hierdoor zal je sneller vooruitgang boeken met je hardlooptraining.

In deze video leg ik uit wat een tempotraining is.

De verschillende zones waar je in hardloopt

Om de tempotraining uitdagender te maken moeten we eerst een aantal zones bepalen. Deze zone geeft aan in welk tempo je moet hardlopen. In de tempotraining gebruiken we de volgende zones, van makkelijk naar moeilijk:

Groene zone

Groen is de makkelijkste zone om in hard te lopen. Wanneer je in de groene zone hardloopt, kan je nog makkelijk een gesprek voeren en raak je niet buiten adem. Je kan deze zone vergelijken met het tempo wat je tijdens een duurloop loopt.

Gele zone

Bij de gele zone wordt het tempo uitdagender. Je loopt op een comfortabel tempo, maar zoekt de grens daarvan op. Waarbij je in de groene zone nog makkelijk een gesprek kan worden, wordt het nu lastiger en zal je eerder naar lucht happen.

Rode zone

De zwaarste zone is de rode zone. Deze inspanningsniveau legt ver buiten je comfortzone. Dit tempo kan je niet lang volhouden en je zal snel verzuurd raken.

De traditionele tempoloop

Heb je nog nooit eerder een tempotraining gelopen? Begin dan bij de traditionele tempotraining. In deze variant wordt er nog weinig gespeeld met tempowisselingen.

MinutenTempo
10Hardlopen (groene zone)
20-30Tempoloop (gele zone)
10Hardlopen (groene zone)

Variëren met de tempotraining? Loop de High-Five tempoloop

Wil je beginnen met een variant op de tempotraining? Begin dan met de High-Five tempoloop. Deze variant is ideaal om in te beginnen met een andere tempotraining. In deze uitvoering wordt het tempoblok opgedeeld in 5 stukken.

MinutenTempoHerhaling
5Hardlopen (groene zone)
2Tempoloop (gele zone)5x
5Rustig joggen (groene zone)5x
5Hardlopen (groene zone)

Magic 8 tempoloop

Wil je vermogen om langere afstand in een hoger tempo te kunnen lopen verbeteren? Met de Magic 8 tempoloop wordt er specifiek getraind met langere tempoblokken.

MinutenTempoHerhaling
5Hardlopen (groene zone)
8Tempoloop (gele zone)3x
2Rustig joggen (groene zone)3x
5Hardlopen (groene zone)

Loop jij weleens een tempotrainingvariant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *