Beginners

Hardloop ik niet te langzaam tijdens mijn trainingen?

Kan je te langzaam hardlopen?

Kan je eigenlijk te langzaam hardlopen? Er stond misschien laatst een training op de planning waarbij je het tempo laag moest houden. Achteraf voelde de training niet uitdagend. Hierdoor kan het idee ontstaan dat je te langzaam hebt hardgelopen en dat de hardlooptraining voor niks is geweest, maar was dat ook het geval?

Te langzaam hardlopen bestaat niet!

Zelfs wanneer je het gevoel hebt dat je te langzaam hardloopt, ben je nog steeds goed bezig. Een deel van je trainingen moet juist bestaan uit langzaam hardlopen. Je bouwt namelijk aan je hardloopbasis door regelmatig een duurloop te rennen. Met deze trainingsvorm loop je in een rustig tempo. Door je lichaam rustig te laten wennen verklein je de risico’s op vervelende hardloopblessures.

Met rustig hardlopen bouw je aan je basis

Je hardloopbasis werkt als een piramide. Waarbij 80 procent bestaat uit duurtrainingen en de overige 20 procent uit hardlooptrainingen om je snelheid te vergroten. De onderkant van de piramide is je hardloopbasis en bestaat uit langzaam hardlopen. Eenmaal de fundering gelegd kan je snellere trainingen lopen, maar dit gaat alleen als de basis is gelegd. Je kan dan gaan wagen aan snellere hardlooptrainingen, zoals tempo– en intervaltrainingen.

In deze video laat ik zien hoe je het beste het hardlopen kan opbouwen

Je kan wel te langzaam hardlopen met andere hardlooptrainingen

Wil je specifiek trainen op snelheid, conditie of lactaatdrempel verhogen? Door een tempo- of intervaltraining te rennen train je de bovenstaande facetten. Om dit te trainen moet je lichaam wel uitdagen door een specifiek tempo te rennen. Bij een tempotraining loop je langere tijd op een comfortabel, maar tegen je grens aan, tempo. Bij een intervaltraining ren je zelfs delen in het rood. Door jezelf op deze manier uit te dagen, zal je lichaam daar op aanpassen. Hardloop je tijdens deze trainingen te langzaam, dan zal je niet het gewenste effect behalen.

Heb jij weleens het idee dat je te langzaam aan het hardlopen bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *