Voor

Een goede start van de marathon begint bij het ontbijt!

Wat is het beste ontbijt voor een marathon?

Met een ontbijt maak je een gezonde start van de dag. Vooral als er die dag een marathon op de planning staat mag een ontbijt zeker niet ontbreken. De meeste hardlopers stapelen dagen van te voren koolhydraten. Daarmee ben je nog niet klaar!

Een ontbijt mag niet ontbreken voor de marathon

Als je denkt dat je klaar bent met koolhydraten stapelen door de dag ervoor een boord pasta of pannenkoeken te eten heb je het mis. Je lever, een belangrijke opslag van energie, heeft de hele nacht gehad om de maaltijd van de avond daarvoor te verteren. Voordat je aan de start van de marathon verschijnt wil je dat de glycogeenvoorraad is aangevuld. Dat kan je het beste doen met een ontbijt.

In deze video leg ik uit wat je het beste kan eten voor het hardlopen

Een vroege maaltijd geeft een boost

Met een ontbijt vul je niet alleen de glycogeenvoorraad in je lever aan. Het geeft ook je hersenen een boost. Met een ontbijt begin je geconcentreerd en gemotiveerd aan de marathon. Daarnaast helpt het ontbijt ook mee aan het op peil houden van je bloedsuikerspiegel tijdens het hardlopen.

Wat is een goed ontbijt voor een marathon?

Het is overduidelijk dat je het ontbijt niet mag overslaan op de dag van de marathon, maar wat kan je het beste ontbijten? Je ontbijt moet vooral bestaan uit koolhydraten. Deze voedingsstof zorgt voor energie. Het is ook verstandig om een kleine hoeveelheid eiwitten tot je te nemen. Dit helpt een hongergevoel te voorkomen. Probeer wel zoveel mogelijk vezels en vetten te vermijden. Je lichaam kan dit moeilijk verteren en dit kan leiden tot darmklachten tijdens het hardlopen.

Goede ontbijtopties zijn bijvoorbeeld:

  • Havermout pap met melk
  • Gedroogd fruit met yoghurt
  • Witbrood met pindakaas
  • Een kom witte rijst
  • Mijn favoriet: Pannenkoeken!

Het tijdstip van het ontbijt is ook belangrijk

Niet alleen de voeding is belangrijk, maar ook het tijdstip. Je wilt niet te dicht op de start een maaltijd nuttigen. Je lichaam heeft dan niet de tijd om de koolhydraten om te zetten naar energie. Probeer 2 á 3 uur voor de start je laatste maaltijd te eten. Heb je voor de start van de marathon nog trek? Eet dan een energiereep een half uur tot uur van tevoren.

Wat eet jij graag als ontbijt voor een hardloopwedstrijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *