Tijdens

Bereken jouw vochtverlies tijdens hardlopen

Bereken je vochtverlies tijdens hardlopen

Iedereen weet dat vocht belangrijk is, vooral tijdens inspannende bezigheden zoals hardlopen. Maar hoeveel vochtverlies heb je nou tijdens het hardlopen en hoe kan je het verloren vocht het beste weer aanvullen? Met deze tool reken je jouw vochtverlies tijdens hardlopen zo uit!

Wat veroorzaakt het vochtverlies tijdens hardlopen?

Omdat je lichaam tijdens inspanning warmer wordt dan in rust, moet het ook weer afkoelen. Je lichaam reguleert deze verkoeling door te zweten. Er zijn een aantal factoren die afhankelijk zijn van hoeveel vocht je verliest:

  • Intensiteit van je inspanning
  • De duur van je inspanning
  • De omgevingstemperatuur waar je de inspanning uit voert
  • Luchtvochtigheid
  • Kleding die je aanheb tijdens de inspanning

Al deze factoren hebben invloed op hoeveel vocht je verliest tijdens het rennen. Om een gemiddelde aan te houden verlies je tijdens een uur hardlopen 1 liter vocht. Dit staat gelijk aan 1 kilogram lichaamsgewicht.

Hoeveel vocht heb je nodig?

Aan de hand van de duur van de inspanning kan je ongeveer berekenen hoeveel vocht je heb verloren en wat je weer moet aanvullen.

Bereken hoeveel liter vocht je bent verloren door de duur van je laatste inspanning in te vullen:


Let wel op dat de uitkomst een gemiddelde is, waarin alleen de duur van de inspanning is meegenomen en niet de overige factoren. Wil je exact weten hoeveel vocht je verloren bent, dan is door jezelf te wegen voor en na de inspanning het meest effectief. Het gewichtsverlies is het aantal liter dat je kwijt bent geraakt. Ben je na de inspanning 1,5 kilogram lichter dan betekent dat je ongeveer 1,5 liter vocht bent verloren.

Daarnaast kan je ook je urine in de gaten houden om te zien of je vochtgehalte goed is. Kleurt je plas donkergeel, dan kan dit een uiting zijn van te weinig vocht.

Drink genoeg tijdens het hardlopen

Een deel van het vochtverlies vang je op door voldoende te drinken tijdens het hardlopen. Zelf drink ik ongeveer tussen de 600 en 750 ml per uur. Drink vooral niet teveel in 1 keer, maar neem regelmatig een paar slokken. Drink je opeens teveel dan kan je last van maagklachten krijgen tijdens het hardlopen en dat is iets wat je zeker wil voorkomen tijdens een belangrijke wedstrijd.

Het heeft ook weinig zin om vooraf veel te drinken. Mensen hebben niet zoals een kameel een waterreservoir waar ze teveel water in kunnen opslaan. Teveel water drinken zorgt er alleen maar voor dat je meer naar het toilet moet. Uiteraard is her verstandig om vooraf wat te drinken, maar drink totdat je dorst is gelest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *