Hardlopen

km/u of km/h: Wat is de juiste afkorting van kilometer per uur?

Wat is de juiste afkorting van kilometer per uur? km/u of km/h?

Soms kunnen afkortingen verwarrend zijn. Vooral wanneer deze door elkaar worden gebruikt. Zo worden er verschillende afkortingen gebruikt voor kilometer per uur. Zowel km/u en km/h zie je regelmatig voorbij komen. Welke van de twee is de juiste afkorting van kilometer per uur?

Km/u en km/h zijn allebei de juiste afkorting van kilometer per uur

Er hoeft gelukkig geen verwarring te zijn voor het gebruik van de afkorting van kilometer per uur. Zowel km/h als km/u is correct. Ze duiden allebei de snelheid (hoeveel kilometer per uur is afgelegd) aan. De betekenis van beide vormen is daarom gelijk. Heb je alle tijd afgevraagd waar km/h voor stond, dan weet je bij deze het antwoord en dat het niks anders betekend dan km/u.

Wat is het verschil tussen de twee vormen?

Er zit een klein verschil tussen de twee vormen. Het verschil zit in de afkorting van het uur. De wetenschappelijk afkorting van uur is anders dan in de dagelijkse praktijk wordt gebruikt. Hierdoor zijn de twee vormen van kilometer per uur ontstaan:

  • Km/h: De technische weergave met de wetenschappelijke symbolen voor kilometer (km) en uur (h of hour)
  • Km/u: De afkorting die wordt gebruikt in de dagelijkse praktijk met de gangbare afkortingen voor kilometer (km) en uur (u)

Benieuwd hoe je km/u berekend?

Nu je weet wat de juiste afkorting is voor kilometer per uur is het misschien ook leuk om te weten hoe je de snelheid kan berekenen. Je kan bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid berekenen of kilometer per uur (km/u) omzetten naar meter per seconde (m/s). Gebruik de onderstaande artikelen om dit te berekenen:

Welke afkorting gebruik jij altijd voor kilometer per uur? Schrijf je altijd de wetenschappelijke variant of toch diegene die meer gebruikt wordt in de dagelijkse praktijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *