Hardlopen

Eenvoudig je gemiddelde snelheid berekenen – met formule

Je gemiddelde snelheid berekenen met formule of rekenmachine

Ben je benieuwd hoe snel je loopt, fietst of op de brommer bent? Je kan eenvoudig je gemiddelde snelheid berekenen. Zo weet je precies hoe snel je over een bepaalde afstand doet. De gemiddelde snelheid kan je laten berekenen door de rekenmachine of eenvoudig zelf berekenen met de formule.

Waarom is het handig om je snelheid te weten?

Je vraagt je misschien waarom je gemiddelde snelheid zou willen berekenen. Er zijn meerdere redenen waarom dit gegeven handig is. Als je weet wat je gemiddelde loop- of fietssnelheid is, dan kan je makkelijk in de toekomst berekenen hoe lang je bezig bent om een afstand te overbruggen. Ook andersom kan je de gemiddelde snelheid inzetten. Staat er voor een hardloopwedstrijd en tijdslimiet? Met je gemiddelde snelheid en de afstand kan je berekenen of je op tijd binnen zal zijn.

Zelf je gemiddelde snelheid berekenen met deze formule

De formule om je gemiddelde snelheid te berekenen is vrij eenvoudig. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om dit zelf uit te rekenen. Met de volgende formule en een rekenmachine heb je dit eenvoudig uitgerekend. De formule voor snelheid:

Snelheid (m/s) = afstand (in meters) / tijd (in secondes)

Bij de gemiddelde snelheid denken we snel aan km/u. De uitkomst van de som hierboven is m/s. Je moet dus nog de meter per seconde omrekenen naar kilometer per uur. De m/s eenvoudig om te zetten naar km/u.

  • m/s * 3,6 = km/u
  • km/u / 3,6 = m/s

Bereken eenvoudig je gemiddelde snelheid met deze rekenmachine

Wil je snel je gemiddelde snelheid berekenen? Maak dan gebruik van de onderstaande rekenmachine. Vul de afstand in kilometers in en de tijd die je er over hebt gedaan of wilt gaan doen. De rekenmachine berekent daarna jouw gemiddelde snelheid.

De gemiddelde snelheid houdt geen rekening met stops

Wanneer je de gemiddelde snelheid berekent met de formule: snelheid (m/s) = afstand (in meters) / tijd (in secondes) wordt er geen rekening gehouden met eventuele stops. Neem je een pauze van 15 minuten tijdens een wandeling en je neemt dit kwartier mee in je berekening dan wordt je gemiddelde snelheid minder. Bijvoorbeeld je wandelt 2 uur en legt daarmee een afstand van 10 kilometer af. Tijdens deze wandeling heb je een stop gemaakt van een kwartier. Je gemiddelde loopsnelheid is met de stop 5 km/u. Terwijl je eigenlijk sneller hebt gelopen. Haal je de kwartier ervan af dan kom je op een gemiddelde van 5,71 km/u.

Andere handige rekenmachines

Nu weet je hoe je de gemiddelde snelheid kan berekenen. Dit is niet de enige handige rekenmachine die je kan gebruiken. Benieuwd naar hoeveel kilometer je hebt gelopen of hoeveel stappen omgerekend is naar kilometers? Gebruik de onderstaande rekentools om die zaken te berekenen.

Wat is jouw gemiddelde loopsnelheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *