Ultraloop

De UTMB races: 7 trailevenementen in 1 week!

Verschillende UTMB races

Het grootste trailrunevenement in Europa en misschien ook daarbuiten is de UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc). Een week lang is Chamonix omgetoverd tot het trailrun Walhalla. Ook ik heb de droom om ooit aan de start te staan van één van de UTMB races. Er is namelijk niet 1 trailrun, maar 7! Hieronder vind je alle races gerangschikt op afstand.

YCC: Het kleinste broertje van de UTMB races

Met een parcours van 15 kilometer en 1.100 hoogtemeters is de YCC de kortste afstand van de UTMB races. De YCC, ook wel bekend onder Youth Chamonix Courmayeur, is alleen voor lopers tussen 14 – 22 jaar. Deze UTMB race is opgericht voor de nieuwe generatie trailrunners die willen proeven aan de UTMB sfeer.

MCC: De Martigny-Combe à Chamonix

De MCC is in leven geroepen voor de vrijwilligers en de inwoners van het gebied rondom Chamonix. Deze trail runners krijgen voorrang bij het inschrijven. Met een afstand van 40 kilometer en 2.300 hoogtemeters is de MCC één van de kortere afstanden tijdens de UTMB week.

OCC: Deze UTMB race staat op mijn verlanglijst

Als ik aan het dagdromen ben over mijn deelname aan de UTMB, dan is het aan de OCC. De OCC loopt van Orsières – Champex – Chamonix. Deze trail run is 56 kilometer lang met 3.460 hoogtemeters. Hierdoor is de OCC de kortste ultramarathon van de UTMB. Voorlopig blijft het nog bij dagdromen. Het inschrijfproces voor de UTMB races kost veel tijd en energie!

CCC: Doorkruis Frankrijk, Zwitserland en Italië tijdens de CCC

De CCC loopt van Courmayeur – Champex – Chamonix, waaraan het ook zijn naam verleend. Tijdens deze 100 kilometer lange tocht, met 6.100 hoogtemeters, loop je door Frankrijk, Zwitserland en Italië. Deze afstand is favoriet bij lopers die graag aan de UTMB willen deelnemen, maar deze afstand nog te lastig vinden.

TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie

De TDS begint net zoals de CCC bij Courmayeur en finisht bij Chamonix. Het verschil met de CCC zit hem in de afstand. De TDS is 145 kilometer lang en heeft 9.100 hoogtemeters.

UTMB: Om deze race draait het allemaal

De UTMB is niet alleen de benaming van het evenement, maar het is ook een race. Met de Ultra-Trail du Mont-Blanc rennen de lopers een rondje om de Mont Blanc. De start en finish bevinden zich allebei in Chamonix. Een rondje om de Mont Blanc doe je niet zomaar. Trail runners moeten een afstand van 171 kilometer afleggen met meer dan 10.000 hoogtemeters.

PTL: De langste afstand van de UTMB races

De laatste in het rijtje van de UTMB races is de PTL (La Petite Trotte à Léon). De afstand van deze meerdaagse trailrun is ongeveer 300 kilometer. Niet alleen de afstand is een uitdaging, maar ook de meer dan 30.000 hoogtemeters is angstaanjagend veel. De PTL wordt niet solo gelopen, maar altijd in groepen van 2 á 3 lopers.

De UTMB races op een rijtje

Hieronder vind je alle UTMB races op een rijtje, waarbij ze gerangschikt zijn op afstand.

  • YCC: Youth Chamonix Courmayeur (15 km +1.100 m)
  • MCC: De Martigny-Combe à Chamonix (40 km +2.300 m)
  • OCC: Orsières – Champex – Chamonix (56 km +3.460 m)
  • CCC: Courmayeur – Champex – Chamonix (101 km +6.100 m)
  • TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie (145 km +9.100 m)
  • UTMB: Ultra-Trail du Mont-Blanc (171 km +10.040 m)
  • PTL: La Petite Trotte à Léon (ongeveer 300 km +30.000 m)

Wil je meer lezen over de mooie UTMB races? Neem dan een kijkje op de officiële website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *