Beginners

Hoe vaak moet je hardlopen om af te vallen?

Hoe vaak moet je hardlopen om af te vallen?

Een van de voornaamste redenen voor mensen om te beginnen met hardlopen, is afvallen. Dat is ook niet gek, aangezien je met hardlopen heel wat calorieën verbrandt. Ooit, in een ver verleden, ben ik ook begonnen met hardlopen, omdat ik wat kilootjes kwijt wilde. En met succes: ik ben al meer dan 20 kilo kwijt. Al loop ik allang niet meer om af te vallen, maar voor het plezier en uiteraard de kick van het hardloopvirus. Wil je ook wat kilo's kwijt? Hoe vaak moet je dan hardlopen om af te vallen?

De hamvraag: hoe vaak moet je hardlopen om af te vallen?

Als je begonnen bent met hardlopen om wat kilo’s kwijt te raken, dan wil je vast weten hoe vaak je moet hardlopen om af te vallen.

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: het exacte antwoord kan ik niet geven. Het is namelijk afhankelijk van heel veel factoren.

  • Hoeveel lichaamsbeweging heb je naast hardlopen?
  • De intensiteit van de hardloopsessie
  • Hoeveel calorieën eet je gemiddeld op een dag?
  • Ben je een man of een vrouw?
  • Wat is je huidige gewicht?
  • Hoe lang ben je?

Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op hoeveel je afvalt tijdens het hardlopen.

In deze video geef ik je tips hoe je het beste kan afvallen met hardlopen

Hoeveel calorieën verbrandt je tijdens hardlopen

Met hardlopen verbrand je heel wat calorieën, meer dan met de meeste andere sporten. Daarom is hardlopen een ideale sport om wat extra kilootjes kwijt te raken. Wat ik je wel kan vertellen, is hoeveel calorieën gemiddeld een mens per hardlooprondje verbrandt. Een gemiddelde man verbrandt 77 kcal per kilometer, terwijl een vrouw 65 kcal per kilometer verbrandt.

Als je al langere tijd hardloopt, is het soms toch wel handig om wat extra kilo's kwijt te raken. Hoe minder lichaamsgewicht je tijdens je hardlooprondje meezeult, hoe minder energie het kost om hard te lopen. Dit uit zich vaak in tijdwinst. Benieuwd hoeveel tijdwinst jij geboekt hebt door afvallen? Gebruik dan mijn rekentool: Sneller hardlopen door afvallen.

Met deze rekentool kan je makkelijk berekenen hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens je laatste hardlooprondje

Bereken hoeveel je bent afgevallen na je hardlooprondje

Om een kilo af te vallen moet je ongeveer 7000 calorieën verbranden. Dat is best heel veel en dat red je uiteraard niet in een hardlooprondje. Als je meerdere keren per week gaat hardlopen en dat langere tijd volhoudt, dan zullen de kilo’s er vanzelf af gaan.

De kilo’s gaat er toch niet af, wat nu?

Uiteraard is alleen extra beweging niet voldoende om af te vallen. Als je na het hardlopen gelijk weer van alles eet, vul je de verbrande calorieën gelijk weer aan. Een aantal valkuilen die het afvallen vertragen:

Hardlopen op een lege maag

Als je niks eet voordat je gaat hardlopen, verbrand je minder calorieën dan wanneer je hebt ontbeten. Als je gaat hardlopen op een nuchtere maag, gebruikt je lichaam niet eerst het vet als energie, maar de opgeslagen glycogeen in je spieren. Als die voorraad op is, schakelt je lichaam over op vetverbranding. Hierdoor zal je tijdens je run een stuk langzamer lopen en dus minder calorieën verbranden.

Niks eten na het hardlopen

Heb je een zware training achter de rug, dan zijn je glycogeenvoorraden in je spieren op. Als je deze niet gelijk aanvult na het hardlopen, dan zal je later op de dag als je lichaam in ruststand is, veel meer trek hebben om deze voorraden weer aan te vullen. De meeste hardlopers snaaien dan alles wat los en vast zit en nemen zo teveel calorieën in een keer. Het is daarom verstandig om dit hongergevoel voor te zijn en gelijk wat te eten na het lopen.

Ik heb wel een biertje verdiend na het hardlopen

Het is niet verstandig is om gelijk alcohol te drinken na je hardloopsessie, omdat het belangrijk is om je vocht aan te vullen en alcohol doet juist het tegenovergestelde. Er zit daarnaast ook heel veel calorieën in een biertje en voornamelijk in de alcohol. Tip: neem een alcoholvrij biertje. Daar zit veel minder calorieën in en je vult gelijk je vocht aan.

Niet alleen door hardlopen val je af

Hardlopen is een ideaal middel om het nodige af te vallen, maar zoals hierboven te lezen is alleen hardlopen niet voldoende. Om het zo efficiënt mogelijk af te vallen zijn de volgende factoren belangrijk:

  • Voldoende beweging, zoals bijvoorbeeld hardlopen
  • Gezonde voeding en voldoende water drinken
  • Goede nachtrust is ook belangrijk als je wilt afvallen
  • Stel haalbare doelen over je streefgewicht

Ben jij begonnen met hardlopen om af te vallen?

Ben jij pas net begonnen met hardlopen? Dan doe je er verstandig aan om het hardlopen op een langzame en verantwoordelijk manier op te bouwen. Wanneer je dat niet doet is de kans op overbelasting groot en liggen er vervelende hardloopblessures op de loer. Voordat je dan enige vooruitgang boekt, kan je de hardloopschoenen weer in de boom hangen.

Stel een realistisch doel van hoeveel je wilt afvallen

Voordat je begint met hardlopen is het belangrijk om een doel te stellen van hoeveel je wilt afvallen. Het behalen van je doelen werkt motiverend en deze motivatie kan je weer omzetten om grotere doelen te behalen. De keerzijde van de medaille is wel als je doelen niet haalt het juist demotiverend werkt. Kies daarom voor kleine en haalbare doelen die je binnen een aantal weken kan halen.

Waarom ben jij begonnen met hardlopen? Ook om af te vallen? Hoeveel kilo bij jij al kwijt na al het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *