Bij mijn allereerste marathon was ik vooral bezig met het tijdslimiet. De marathon van Rotterdam hanteert een tijdslimiet van 5 en half uur. Mijn doel van de marathon was het uitlopen, dus ik moest binnen die tijd binnen zijn. Anders zou ik niet worden meegenomen als officiële finisher van de marathon van Rotterdam.
Wat moet je doen om een marathon uit te lopen?
Wil je ooit een marathon uitlopen, dan zijn er meestal twee factoren waaraan je moet voldoen. De eerste is het uitlopen van de officiële afstand van 42.195 kilometer. Helaas met alleen het uitlopen ben je er vaak nog niet, je moet ook binnen het tijdslimiet binnen zijn.
Waarom verschillen de tijdslimieten van marathons?
De meeste marathons hanteren een eigen tijdslimiet. Dat is ook niet zo gek, aangezien elke marathon anders is. Zo kunnen verschillende factoren de marathon moeilijker of makkelijker maken. Een marathon lopen bij 16 graden is een stuk makkelijker dan bij 30 graden of de ene marathon heeft veel meer hoogtemeters te overbruggen dan de andere.
Tijdslimiet marathon lijst
Heb je opgegeven voor een marathon? Dan is de eerste stap gezet. Benieuwd naar de verschillende tijdslimieten? Hieronder vind je de tijden van verschillende Nederlandse en grote buitenlandse marathons:
- Marathon van Rotterdam: 5 uur en 30 minuten
- Marathon van Amsterdam: 6 uur
- Marathon van Eindhoven: 6 uur
- Marathon van Leiden: 6 uur
- Marathon van Parijs: 5 uur en 50 minuten
- Marathon van London: 8 uur
- Marathon van Berlijn: 6 uur en 15 minuten
- Marathon van Boston: kwalificeren door middel van een goede tijd.
- Marathon van Chicago: 6 uur en 30 minuten
- Marathon van New York: 8 uur en 30 minuten
- Marathon van Tokio: 7 uur
Zoals je al kan zien verschillen de tijdslimieten flink van elkaar. Het verschil tussen de Marathon van Rotterdam en van New York zit zelfs 3 uur verschil tussen, terwijl het aantal kilometers hetzelfde zijn.
Waarom heeft een marathon een tijdslimiet?
Zoals al eerder aangegeven moet je aan twee factoren voldoen om een marathon uit te lopen, waarvan de tijdslimiet één is. Als er geen tijdslimiet zou zijn, dan zou het uitlopen van een marathon een stuk makkelijker maken. Je zou met een wandeltempo een marathon kunnen uitlopen. Juist door het stellen van een tijdslimiet word je verplicht om de afstand hardlopend af te leggen. Het uiteindelijk finishen van een marathon met een tijdslimiet maakt dat daarom wel uitdagender.
Hoe hard moet je gemiddeld lopen om binnen de tijdslimiet marathon binnen te zijn?
Als we de snelste marathon als doel houden, namelijk de marathon van Rotterdam met een 5 en half uur tijdslimiet, dan moet je gemiddeld 7 minuten en 50 seconden lopen om binnen het tijdslimiet van de marathon te blijven.
Dit klinkt als een langzaam tempo en dat is het op zich ook. In het begin zal je een stuk sneller lopen, maar na de 30 kilometer zullen er vast kilometers tussen zitten waarbij het tempo lager ligt dan de 7 minuut en 50 seconden. Dat is niet erg als je maar voldoende speling hebt opgebouwd in de eerste kilometers.
Welke marathon ga jij binnenkort lopen? En wat is het tijdslimiet dat jij binnen moet zijn?
8 gedachten over “Tijdslimiet marathon – Help! Hoe hard moet ik rennen om op tijd binnen te zijn?”
De limiet bij de Marathon des Villages (Cap Ferret, Frankrijk) die ik in oktober ga doen is 6 1/2 uur. Begin juni deed ik als training (als langzame duurloop) de Brabantse Wal Maraton, in 5:22:12, het was toen 30 graden! De limiet was toen officieel 5 1/2 uur. Mijn ervaring is dat in Nederland zo’n limiet van 5 1/2 uur bij warme omstandigheden wordt verruimd tot 6 uur.
30 graden is inderdaad heel heet om binnen het tijdslimiet binnen te komen. Tijdens de laatste edities van de marathon van Rotterdam is het ook warm, vooral voor een voorjaars marathon. De laatste loper kwam ook na het tijdslimiet binnen, gelukkig doet de organisatie daar niet heel moeilijk over. Bij de Marathon des Villages zitten waarschijnlijk ook best veel hoogtemeters in?
Valt mee, tussen de 250 en 300 hoogtemeters. Ik maak me er geen zorgen om of ik de limiet wel haal, ik hoop -als het lekker gaat- in een tempo van rond de 5:20 te lopen. Voor een gewone marathon zou ik dan, met drinkpauzes erbij, rond de 4 uur uitkomen. Voor Cap Ferret reken ik op ongeveer 4 1/2 uur, misschien gaat het wel sneller, ik zie wel. Nu eerst goed blijven trainen en veel langzame kilometers maken!
Dat valt inderdaad nog te overzien qua hoogtemeters! Dat zou een hele mooie eindtijd zijn, goed om net wat extra speling in je eindtijd mee te nemen! Veel langzame kilometers zijn het belangrijkst, ik probeer er ook zoveel mogelijk te maken richting oktober, voor de 50 kilometer.
Ik heb inderdaad eerder gelezen dat je een ultra van 50 km gaat doen, maar nu ben ik toch benieuwd welke ultra je dan gaat doen?
Ik ga de RUNFORESTRUN Indian Summer Ultra 50 km in Rolde lopen. Gelukkig heb ik nog wel even tijd qua voorbereiding, want ik heb nog heel wat kilometers af te leggen om helemaal fris aan de start te staan.
Ik vermoed dat de lijst niet meer klopt. Berlijn is 6uur en Parijs is er ook minder…
Hi Jelle, bedankt voor het op wijzen van de tijdslimieten van de marathon van Berlijn en Parijs. Ik heb het even opgezocht en aangepast in de lijst! De tijden klopte inderdaad niet meer.