Hardlopen

Drinken tijdens hardlopen is belangrijk

drinken tijdens hardlopen

Als je wat langere afstanden wilt lopen, is drinken tijdens het hardlopen belangrijk. Omdat je tijdens de work-out veel vocht kwijtraakt, moet dit ook weer aangevuld worden. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel je moet drinken en hoe je dit het beste kan doen tijdens het hardlopen.

Waarom moet ik drinken tijdens het hardlopen?

Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoeveel vocht je verliest tijdens het hardlopen. Je verliest ongeveer 1 liter aan vocht per uur hardlopen. Uiteraard is dit afhankelijk van een aantal factoren. Als het warmer is of je training is intensief, dan zweet je meer dan andere keren.

Tijdens het hardlopen verlies je in ieder geval voldoende vocht. Deze moet sowieso weer aangevuld worden.

Wanneer moet ik drinken tijdens het hardlopen?

De beste manier om te weten wanneer je moet drinken tijdens het hardlopen is wanneer je een droge mond krijgt. Je lichaam geeft dan namelijk aan dat je dorst hebt en vocht weer aan moet vullen. Als je niet precies weer wanneer dit moment is, kan je ook bijvoorbeeld om de 3 tot 5 kilometer een moment inplannen om te drinken.

Het beste is om niet gelijk heel veel te drinken, maar elke keer een paar slokken. Het water of de sportdrank moet ook niet te koud zijn, anders kan je tijdens het hardlopen last van je maag krijgen.

Train je in een hoge hartslagzone of doe je een intensieve intervaltraining? Probeer dan voordat je wat wilt drinken eerst je hartslag naar beneden te brengen. Het is namelijk een stuk makkelijker om te drinken met een lagere hartslag. Dan ben je al buiten adem.

In deze video leg ik uit hoe, wanneer, wat en hoeveel je moet drinken tijdens het hardlopen

Wat kan je als beste drinken tijdens het hardlopen?

Water is een goed drankje om mee te beginnen. Ga je echt voor langere afstanden, dan is het ook belangrijk om extra energie en zouten te drinken. Energie is uiteraard nodig om de lange afstand vol te houden en zouten zijn van belang om aan te vullen. Deze raak je namelijk kwijt tijdens het zweten.

Gelukkig zijn er genoeg merken die hierop inspelen en een speciale isotone-sportdrank op de markt hebben gebracht. In deze dranken zit vocht, energie en zouten en die zijn zo gebalanceerd dat je lichaam het makkelijk kan opnemen. Probeer een aantal van deze sportdranken uit en bekijk welke het beste voor jou werkt.

Drink jij veel tijdens het hardlopen? Drink jij alleen water of ook sportdranken onderweg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *