Home » Hardlopen » Hardloopblessures » Pijn in je heup na het hardlopen – wat doe je tegen een heupblessure?

Hardloopblessures

Pijn in je heup na het hardlopen – wat doe je tegen een heupblessure?

pijn in je heup na het hardlopen

Ik heb al heel wat blessures opgelopen tijdens mijn hardloopcarrière. Van shin splints tot aan onderrugblessure. Gelukkig is een heupblessure me bespaard gebleven. Toch is dit een veel voorkomende blessure bij renners. Hoe voorkom je pijn in je heup na het hardlopen? En als je het toch oploopt, hoe kom je er weer vanaf?

Wat is een heupblessure?

Het heupgewricht bestaat uit de bovenkant van je bovenbeen en de kom, die in je bekken zit. Door het heupgewricht kan jij je benen bewegen zoals je gewend bent. De spieren en pezen, die vast zitten aan je knie en billen, zorgen ervoor dat dat in zo’n beetje iedere richting kan. Door deze aan te spannen, beweegt de kop van het bovenbeen in de kom en beweegt je been.

Een heupblessure wordt meestal veroorzaakt door een overbelasting van deze pezen. Een veel voorkomende heupblessure bij hardlopers is de tractus iliotibiaal frictie syndroom. Dit woord mag je gelijk weer vergeten: het is namelijk de pees die vanaf je bekken langs de zijkant van je knie naar je onderbeen loopt. Het geeft stabiliteit aan je benen. Wanneer deze pees overbelast raakt, spreken we van een tractus iliotibiaal frictie syndroom, een veelvoorkomende heupblessure bij hardlopers.

Wat veroorzaakt de pijn in je heup na het hardlopen?

Zodra je hardloopt, schuift deze pees langs je botten. Als je vanuit het niks veel gaat hardlopen, raakt de peesband overbelast. Begin daarom altijd langzaam met rennen en denk niet meteen dat je een marathon uitloop. Juist overbelasting bij beginnende hardlopers is de grootste oorzaak van blessures. Een andere reden waardoor je een heupblessure kan oplopen, is door een verkeerde looptechniek.

De pijn uit zich vaak tijdens en na het hardlopen rondom de heup of de buitenkant van de knie. Vaak voelt de plek blauw aan. Door er op te drukken ontstaat er een doffe en/of scherpe pijn.

Wat kan je doen tegen een heupblessure?

Mocht je toch onverhoopt na het hardlopen pijn in je heup hebben, dan is het verstandig om rustig aan te doen. Neem voldoende rust zodat de peesband weer kan herstellen. Als de pijn een paar dagen wegblijft, kan je weer langzaam beginnen met hardlopen. Met de nadruk op langzaam.

Volg mij op Facebook

De beste manier om op de hoogte te blijven.

Een andere manier om te voorkomen en sneller te herstellen is het trainen van de bovenbeen– en bilspieren. Als deze spieren sterk genoeg zijn, wordt de peesband ook minder belast. Het is ook verstandig om je core te trainen. Je loopt daardoor een stuk stabieler, waardoor de peesband minder druk op het bot uitoefent en dus minder snel geïrriteerd raakt.

Als de pijn dan nog niet weggaat, is het verstandig om te kijken naar je loophouding. Misschien is hier de winst te behalen. Het kan ook slim zijn om een afspraak te maken met een sportfysioloog. Dan weet je zeker dat je met een heupblessure bij het goede adres bent.

Heb jij weleens een heupblessure opgelopen tijdens het hardlopen? Wat hielp voor jou om van de pijn in je heup af te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *