Hardloopblessures

Blaren voorkomen tijdens het hardlopen

Blaren voorkomen tijdens het hardlopen

Een van de grootste ongemakken van hardlopen is het krijgen van blaren en wanneer je al wat langer loopt, heb je dit vast weleens ervaren. Als tijdens het hardlopen de blaren opeens ontstaan, zijn de laatste kilometers erg pijnlijk. Gelukkig kan je met een aantal praktische tips blaren voorkomen tijdens het rennen.

Wat is een blaar?

Onder je voeten zit eelt. Eelt werkt als een kussentje vangt de wrijving op tijdens het hardlopen. Ga je opeens langere afstanden lopen, dan kan de huid onder de eeltlaag door de toenemende wrijving beschadigen. Er ontstaat dan een vochtophoping tussen de verschillende huidlagen. Zo word je de minder gelukkige bezitter van een blaar.

Hoe voorkom je blaren tijdens het hardlopen?

 1. Droge voeten
  Door natte voeten ontstaan er sneller blaren. Zorg er daarom voor dat je met droge voeten blijft lopen. Heb je snel last van zweetvoeten? Zoek dan naar een paar hardloopschoenen en sokken die goed ventileren.
 2. De juiste hardloopschoen voor jouw voeten
  Een goede hardloopschoen is belangrijk. Zorg dat de schoen goed past om jouw voet. Als de schoen te strak zit, kan er op die punten meer wrijving ontstaan. Zijn ze te groot? Dan schuurt de hiel langs de rand en dit resulteert bijna altijd in een blaar.
 3. Besteed aandacht aan hardloopsokken
  De meeste hardlopers besteden veel aandacht bij het aanschaffen van de juiste hardloopschoen, maar laten de sok vaak links liggen. Toch is sok net zo belangrijk. Als de sok (zonder naden) goed om de voet past, dan heb je minder kans op blaren.
 4. Voorkom eeltophoping
  Soms kan er veel eelt ophopen onder de voet., vooral op die hiel of onder de bal van je voet. Deze eelt ontstaat door de wrijving tijdens het lopen. Met teveel eelt kan er makkelijker een blaar ontstaan onder deze ‘huidlaag’. Verzorg je voeten daarom goed door extra eelt te verwijderen. Zo krijgen de blaren geen kans om te ontstaan!

Loop je onverhoopt toch een blaar op?

Uiteraard probeer je alles om een blaar te voorkomen, maar als je toch onverhoopt een blaar oploopt dan is het verstandig om deze door te prikken. Prik een blaar altijd door met een steriele naald en smeer het daarna in met jodium. Je bent dan gauw af van de pijnlijke plek en de huid herstelt vanzelf. Geef de huid ook kans om te herstellen. Als je snel weer een lange afstand gaat lopen, kan de wond weer opengaan.

Heb jij vaak last van blaren? Zo ja, wat doe jij eraan om blaren te voorkomen tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *