Hardloopblessures

Schuurplekken voorkomen tijdens hardlopen

Schuurplekken voorkomen tijdens hardlopen

Een van de meest vervelende ongemakken bij hardlopen zijn schuurplekken. Of ze nou op je benen, hak of tepels zitten, rot is het sowieso . De eerste keer dat ik hier last van kreeg, wist ik niet waarom het opeens pijn ging doen tijdens het hardlopen. Pas in de douche zag ik de rode plekken overal, die behoorlijk zeer deden.

Schuurplekken worden veroorzaakt door hardloopkleding

De meeste vervelende rode plekken worden veroorzaakt door verkeerde hardloopkleding. Je kleding schuurt bij elke stap langs je lichaam. Hoe verder je hardloopt, hoe vaker de kleding langs de huid schuurt. Je huid raakt geïrriteerd en begint pijn te doen.

Vooral als je veel zweet, blijft de hardloopkleding tegen je lichaam plakken en ontstaan er nog sneller schuurplekken tijdens het hardlopen. Door de schuurplekken ga je ook anders lopen en daarmee vergroot je de kans op hardloopblessures.

Goede hardloopkleding verkleint de kans op schuurplekken tijdens hardlopen

In het begin van mijn hardloopcarrière liep ik nog met katoenen kleding. Zowel een katoenen onderbroek als shirt. Op het moment dat ik verder dan 10 kilometer ging hardlopen, ontstonden overal vervelende schuurplekken en had ik mijn lesje wel geleerd.

Ik besloot ‘speciale’ hardloopkleding van polyester te kopen en een naadloze sportonderbroek. Hiermee voorkom ik tegenwoordig de meeste vervelende schuurplekken.

Loop in hardloopkleding waarbij jij je fijn voelt en probeer niet nieuwe kleding uit tijdens een belangrijke wedstrijd.

Smeren of plakken voor je gaat hardlopen werkt tegen schuurplekken

Helaas heb ik nog geen hardloopkleding gevonden waarbij ik mijn tepels niet volledig worden weg geschuurd. Gelukkig zijn er andere middeltjes die helpen tegen het schuren. Voordat ik een lange afstand ga lopen, smeer ik mijn tepels in met vaseline. Het smeersel zorgt ervoor dat mijn tepels intact blijven na het hardlopen van een aantal kilometers.

Er zijn ook speciale smeersel of pleisters voor hardlopers die blaren en schuurplekken voorkomen:

Vervelende plekken kan je dus prima voorkomen

Loop je regelmatig tegen vervelende schuurplekken aan? Dat is dus helemaal niet nodig. Door te investeren in de juiste hardloopkleding, smeersels of pleisters voorkom je huidirritaties. Niks is vervelender dan dit soort pijntjes als je net lekker aan het hardlopen bent en nog een aantal kilometers wilt afleggen!

Heb jij ook weleens last van schuurplekken tijdens hardlopen?

Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *