Hardloopblessures

Spiertrekkingen na hardlopen? Wees niet direct ongerust!

Spiertrekkingen na hardlopen

Heb je weleens last van spiertrekkingen (fasciculaties) na het hardlopen? Bij hardlopers komt het vaak voor in de kuitspieren. Gelukkig zijn ze vaak onschuldig, maar je doet er zeker verstandig aan om ze in de gaten te houden. Zodat je de oorzaak kan achterhalen van de trillende spieren en dat je deze in de toekomst kan voorkomen.

Wat zijn spiertrekkingen (fasciculaties)?

Bij spiertrekkingen trekken je spieren onwillekeurig samen, zonder dat jij daar invloed op hebt. Het wordt ook in de volksmond een trillend spiertje genoemd. De spiertrekkingen kunnen zich overal in je lichaam voordoen, maar je voelt ze meestal in je armen, benen en gezicht. Gelukkig zijn ze vaak onschuldig, maar het kunnen ook de eerste tekenen zijn van een neurologische aandoening zijn, zoals ALS.

De spiertrekkingen ontstaan doordat de zenuwcellen het verkeerde signaal doorgeven aan de spieren. Hierdoor blijven de spieren samentrekken, zonder dat jij je ledematen beweegt. De meeste spiertrillingen zijn niet oppervlakkig en voel je ook niet. Daarentegen vallen juist wel de spiertrekkingen op in de armen, benen en in het gezicht.

Waarom ontstaan juist de spiertrekkingen na het hardlopen?

Heb je vooral last van spiertrekkingen na het hardlopen? Dat is niet zo gek. Een veelvoorkomende oorzaak van een trillende spier is lichamelijk activiteit. Met hardlopen ontstaat er melkzuurophoping in de spieren. De trillende spier na het hardlopen is meestal een voorbode van kramp. Kramp ontstaat dat er teveel melkzuur is opgehoopt in de spier. Deze spiertrekkingen geven je het signaal dat het uiterste van je spieren is gevraagd en moeite hebben met herstellen. Gun je benen de tijd om weer helemaal op te knappen.

Vochttekort en laag magnesium gehalte

Hardlopen kost naast heel veel energie ook veel vocht door transpireren. Je vochtbalans is na het hardlopen veel lager. Om de spieren goed te laten functioneren hebben ze vocht nodig. Door onvoldoende vocht in je lichaam kunnen de spieren in de kramp schieten. Een spiertrekking kan ook hierbij een voorbode zijn dat het een tekort heeft aan vocht. Naast vocht zijn ook mineralen van belang. Magnesium een belangrijk mineraal voor een goede werking van de spieren. Een tekort aan magnesium kan ook leiden tot spiertrekkingen. Vul daarom na het hardlopen je lichaam weer aan met water, energie en mineralen.

Vertrouw je de spiertrekkingen na het hardlopen niet? Neem dan zeker contact op met je huisarts!

Heb jij weleens last van spiertrekkingen na het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *