Voeding

Welke mineralen heb je nodig als hardloper?

Welke mineralen heb je nodig als hardloper?

Om een snellere en betere hardloper te worden heb je meer nodig dan alleen jezelf in het zweet werken tijdens hardlooptrainingen. Door voldoende rust en gezonde voeding te nemen kan je meer uit je trainingen halen en zal je efficiënter vooruitgang boeken. Wie wil dat nou niet? In dit artikel leg ik je uit waarom gezonde voeding belangrijk is en dan ga ik het vooral hebben over de mineralen, die jij als hardloper nodig hebt.

Welke mineralen heb je nodig als hardloper?

Mineralen zijn ontzettend belangrijk voor een hardloper. Het regelt verschillende functies in je lichaam doe je goed kan gebruiken tijdens het rennen. Zoals bijvoorbeeld het vochtbalans, samentrekking van de spieren en het vervoeren van zuurstof in je lichaam. Dit zijn maar een enkele systemen in je lichaam die goed functioneren bij de juiste mineralen. Wanneer je hardloopt verlies je ook enkele van deze mineralen. Daarom is het belangrijk om deze weer snel aan te vullen. De volgende mineralen heb je nodig als hardloper:

Magnesium

Je vindt dit mineraal vooral in de botten en de spieren. Het zorgt voor een goede energiestofwisseling en ook de efficiënte samentrekking van de spieren. Tijdens het hardlopen verlies je magnesium door het zweten.

Een tekort aan dit mineraal zorgt dat je uithoudingsvermogen afneemt en daarnaast de kans op spierkrampen vergroot. Dit komt doordat er minder zuurstof richting de spieren wordt vervoert. Vul daarom weer het magnesium aan. Je vindt dit mineraal in de volgende voeding; avocado, haver, vette vis, banaan, noten en groene bladgroenten.

Zink

Zink is een belangrijke schakel tussen veel verschillende enzymen in je lichaam. Daardoor is dit mineraal belangrijk voor het goed functioneren van veel processen in je lichaam. Een van die processen is bijvoorbeeld je immuniteitssysteem. Door het hardlopen verlies je zink. Dit kan daarom verklaren waarom hardlopers weleens ziek worden na een langdurige inspanning.

Je kan zink weer aanvullen door het eten van bijvoorbeeld oesters, lever en vlees. Mocht dit niet tot je eetschema horen kan je zink ook aanvullen met supplementen.

Overige mineralen die je nodig hebt als hardloper

Hierboven zijn twee mineralen uitgelicht die jij als hardloper nodig hebt. Uiteraard zijn er nog veel meer nodig voor een goede werking van allerlei processen in je lichaam. Tijdens het hardlopen verlies je mineralen met zweten. Vul deze daarom direct weer aan na het hardlopen. Je lichaam beschikt dan van de juiste voedingstoffen voor een goed en snel herstel. Waardoor je weer snel aan de start kan staan van je volgende hardlooptraining of -wedstrijd.

Ben jij als hardloper bezig met de juiste voedingstoffen, zoals mineralen, binnen te krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *