Voeding

BMI berekenen – Heb je een gezond gewicht?

Zelf BMI berekenen en wat is de Body Mass Index?

Met de BMI (Body Mass Index) kan je berekenen of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Het is een internationaal gebruikte maat die inzicht geeft of je onder-, gezond of overgewicht hebt. Benieuwd naar jouw persoonlijke BMI? Bereken verder in het artikel jouw persoonlijke Body Mass Index.

Wat is BMI?

Voordat we gaan berekenen wat je BMI is willen we eerst weten wat we eigenlijk gaan berekenen. BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat, waarbij gekeken wordt of je gewicht in verhouding is met je lengte. De uitkomst wordt gebruikt als indicatie of je onder-, gezond of overgewicht hebt. Daarnaast geeft de BMI ook een goede indicatie van de hoeveelheid lichaamsvet. Uiteraard zijn er individuele verschillen en gaat de Body Mass Index uit van een gemiddelde. Factoren zoals zwanger of gespierd zijn worden niet meegenomen in deze berekening.

De BMI tabel

De uitkomst van je BMI berekenen is een cijfer meestal tussen de 18,5 en 30. Aan de hand van dit cijfer kan je opzoeken of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Hieronder vind je de BMI uitslag tabel van volwassenen tussen 19 en 69 jaar.

BMIGewichtscategorie
lager dan 18,5Ondergewicht
18,5 – 25Gezond gewicht
25 – 30Overgewicht
30 en hogerErnstig overgewicht (obesitas)

Zelf je BMI berekenen met deze formule

Met de volgende formule kan je ook zelf je eigen BMI berekenen. Deze formule houdt alleen rekening met je gewicht en lengte. Door zelf je BMI te berekenen krijg je wel snel inzicht of je een gezond gewicht hebt. Je kan zelf aan de slag gaan met de volgende formule:

Gewicht (in kg) / (lengte x lengte (in m)) = BMI

Stel je bent 1,80 in lengte en weeg 80 kilo, heb je dan een gezond BMI? Als we de gegevens in de formule zetten komt de soms als volgend er uit te zien: 80 / (1,80 x 1,80) = 24,7. Dat betekent dat deze persoon een gezond gewicht heeft.

Je BMI berekenen met de onderstaande rekenmachine

Naast het zelf berekenen met de bovenstaande formule kan je ook de onderstaande rekenmachine gebruiken om achter je BMI te komen. Met de uitkomst kan je in de tabel opzoeken in welke gewichtscategorie je valt.

Andere handige rekenmachines

Ben je nog op zoek naar naar andere handige rekenmachines? Hieronder vind je nog een aantal handige calculators:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *