Hardloopblessures

Hoe kom je af van vervelende wreefklachten tijdens het hardlopen?

Wreefklachten door het hardlopen

Pijn aan de bovenkant van de voet komt regelmatig voor bij hardlopers. Wreefklachten gaan vaak gepaard met andere hardloopblessures of veroorzaken deze als je blijft hardlopen. Door pijn aan je voet ga je anders lopen en om je voet te ontlasten. Daardoor krijgen je knieën en heupen veel meer belasting te verwerken.

Verhoogde wreef is vaak de oorzaak van wreefklachten bij hardlopers

Wanneer de voetboog hoger is dan gemiddeld spreken we van een verhoogde wreef. De gemiddelde voetboog is ongeveer tussen de 1,1 en 1,3 centimeter hoog. 5% van de mensen heeft echter een voetboog van meer dan 1,3 centimeter. Een verhoogde wreef veroorzaak vaak extra spanning op de achillespees, voetzolen en tenen. De natuurlijk schokdemping van de voet is sterk verminderd. Door een mindere schokdemping krijgen je benen meer belasting te verwerken.

Mocht je bij de ongelukkige 5% horen met een te hoge voetboog? Ga dan langs een een hardloopspeciaalzaak of een podoloog. Laat inlegzolen aanmeten en laat je adviseren over de juiste hardloopschoenen. Hierdoor krijgt je voeten weer de natuurlijke steun. Door de juiste steun nemen de wreefklachten en de kans op andere vervelende hardloopblessures af.

In deze video ga ik nog dieper in over de wreefklachten die worden veroorzaakt door het hardlopen

Wreefklachten met hardlopen verminderen door goed je veters te strikken

Heb je last van een te hoge wreef en ontstaat er pijnlijk wrijving en schuurplekken op de bovenkant van je voet? Als je veters te strak strikt komt er nog extra druk op de wreef te staan. Tijdens het hardlopen ontstaat er op deze drukpunten wrijving. Wrijving in combinatie met warmte en vocht kan blaren en schuurplekken veroorzaken. Gelukkig is dit vrij simpel op te lossen door de manier waarop jij je veters strikt.

Rijg de veters hoe normaal gesproken de veters door de hardloopschoen zijn geregen. Op de plek van de wrijving doe je de veters niet kruisend rijgen, maar enkel via de zijkanten, eenmaal de pijnlijke plek voorbij? Dan kan je weer de schoen verder kruisend rijgen.

Pijnlijke bult op je wreef? De tarsal boss

Wordt de pijn op je wreef veroorzaakt door een bult? Een zeldzame oorzaak van wreefpijn is botuitstulping, ook wel tarsal boss genoemd. De tarsal boss kan ontstaat door te strakke schoeisel, of het strak strikken van de veters. Overbelasting van de voetgewrichten of beginnende artrose zijn ook oorzaken waardoor de bult op je wreef kan ontstaan. Zorg dat je voeten voldoende ruimte krijgen door niet te strakke schoenen aan te trekken en strik je veters zeker niet te strak. Vertrouw je het toch niet? Ga dan zeker langs de huisarts om je wreefklachten na te laten kijken!

Heb jij weleens last gehad van wreefklachten door of tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *