Beginners

Feit of Fabel: Je moet stretchen voor het hardlopen?

Feit of Fabel - Stretchen voor het hardlopen

Als er ergens over gesteggeld wordt, dan is het het wel over of je moet stretchen voor het hardlopen. De één zegt dat je het ECHT niet mag vergeten. Terwijl de andere het onzin vindt en het stretchen overslaat. Is het rekken van je benen eigenlijk nodig en wat doe jij voor je gaat hardlopen?

Waarom zou je moeten stretchen voor het hardlopen?

Als je weleens mee hebt gedaan aan een hardloopwedstrijd, dan zie je links en rechts van je hardlopers hun spieren op rekken. In de jaren 90 was het stretchen voor het hardlopen veelgebruikt en er werd vooral gedacht dat het hardloopblessures zou voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat juist door het stretchen de spanning van de spieren wordt afgehaald. Tijdens het hardlopen heb je juist deze spierspanning nodig. Daarnaast kwam uit onderzoek ook dat het stretchen voor het hardlopen de kans op hardloopblessures niet vermindert.

Een warming-up is wel belangrijk voor het hardlopen

Al vermindert stretchen de kans op hardloopblessures niet, toch is het belangrijk om een warming-up routine af te werken. Een warming-up zorgt er voor dat er meerdere processen in je lichaam wordt geactiveerd. Je lichaamstemperatuur neemt toe, er komt spanning op de spieren te staan en je bloedcirculatie wordt klaargestoomd voor de inspanning. Uiteraard kan stretchen onderdeel zijn van je warming-up routine, maar doe dan dynamische rek- en strekoefeningen. Met deze oefeningen boots je de hardloopbeweging na en zorg je er voor dat de spanning niet van de spieren af gaat.

In deze video leg ik uit of je moet stretchen voor het hardlopen.

Houd jezelf aan de warming-up routine die jij gewend bent

Doe jij wel elke keer stretchen voor het hardlopen? Houd je dan aan datzelfde warming-up routine. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat door het aanpassen van de warming-up routine juist de kans op hardloopblessures vergroot. Een reden werd er niet voor gevonden, maar je kan dus het beste aan je vaste routine houden voordat je gaat hardlopen. Als daar stretchen onderdeel van is, blijf dat dan ook zeker doen.

Stretch jij wel regelmatig voordat je gaat hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *