Beginners

Wat is het beste tijdstip om te gaan hardlopen?

Wat is het beste tijdstip om te gaan hardlopen?

Loop jij graag vroeg in de ochtend of ben je toch meer een avondmens? Een veelgestelde vraag van beginnende hardlopers is wat is het beste tijdstip om te gaan hardlopen. Heeft het tijdstip invloed op je prestatie tijdens je trainingen?

Het beste tijdstip om te gaan hardlopen heeft te maken met je biologische klok

Waarschijnlijk ben je niet op zoek naar dit antwoord, maar er is niet een vast tijdstip wanneer je het beste kan gaan hardlopen. Het hangt namelijk heel erg af van je biologische klok. Ben je namelijk een avondmens dan zal je beter in de avond hardlopen dan vroeg in de ochtend en andersom.

Toch is uit onderzoek gebleken dat trainingen overdag of in de avond meer effect hebben dan vroeg in de ochtend. Zo bleek dat avondmensen het beste presteerden in de avond en ochtendmensen rond het middag uur.

Dus niet meer in de ochtend hardlopen?

Uiteraard kan je prima in de ochtend hardlopen. Misschien loop je niet je beste tijd, maar vroeg op de dag hardlopen heeft zeker ook andere voordelen. Je hebt namelijk je training al gehad en bent de dag alerter en minder stressgevoelig.

In de zomer kan het ook fijn zijn om vroeg hard te lopen. In de avond en vooral in de middag kunnen de temperaturen flink oplopen. In de ochtend is het meestal het koelst van de dag en kan je prima een rondje gaan hardlopen zonder oververhit te raken.

Ga niet lopen net voordat je naar bed gaat

Het enige wat ik wel kan afraden is om te gaan hardlopen voordat je gaat slapen. Neem minimaal een paar uur rust tussen de inspanning en voordat je naar bed gaat. Je lichaam kan namelijk moeilijk slaap vatten net naar een training.

Het beste tijdstip om te gaan hardlopen bepaal jezelf

Wanneer je gaat hardlopen heeft uiteraard niet alleen met je biologische klok te maken, maar ook wanneer je kan. Ik zit namelijk doordeweeks vast aan de avonduren. Probeer verschillende tijdstippen uit en bekijk wat voor jou het fijnst is, dat is de enige manier om erachter te komen wat voor jou de beste tijdstip is om te gaan hardlopen.

Loop jij liever in de ochtend of trek je net zoals mij de hardloopschoenen pas aan in de avond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *