Hardlopen

Hardlopen is vooral een mentale uitdaging

Hardlopen is vooral een mentale uitdaging

Het rennen van langere afstanden is een lichamelijke uitputtingsslag. Toch is een langere afstand vaak eerder een mentale dan fysieke uitdaging. Tijdens de voorbereiding op mijn eerste ultraloop heb ik vooral getraind op hoe ik om kon gaan met de lange afstand en hoe ik in hemelsnaam zes en half uur achter elkaar kon hardlopen. Met andere woorden: hoe ging ik deze mentale beproeving doorstaan?

Waarom is hardlopen een mentale uitdaging?

Als je een fanatieke hardloper bent, loop je regelmatig tegen teleurstellingen en uitdagingen aan. De ene dag loop je boven verwachting goed, terwijl je de dag erna niet vooruit te branden bent. Hier is waar de mentale strijd wordt gevoerd. Hoe ga je om met deze teleurstellingen en hoe zorg je ervoor dat je de moed niet laat zakken?

Een andere mentale uitdaging is hoe je om moet gaan met lange afstanden. Je rent voor je gevoel al een heel eind en je kijkt eens op je sporthorloge. Die geeft aan dat je nog maar drie kilometer hebt gelopen in plaats van de vijf die je in gedachten had. Op een goede dag vliegen de kilometers voorbij, maar soms lijken de kilometers eeuwig te duren.

Hoe voorkom je dat de moed je in de hardloopschoenen zakt?

Gelukkig zijn er genoeg tips waarmee je aan de slag kan gaan om mentaal weerbaarder te worden tijdens hardlopen.

1. Teleurstellingen horen bij het hardlopen

Ben je net begonnen met hardlopen, dan zal je snel flinke stappen zetten. Als je al een langere tijd hardloopt, worden verschillen kleiner en moet je hard trainen om progressie te boeken. Je zal dan vaker tegen teleurstellingen aanlopen door bijvoorbeeld net niet je hardloopdoel te behalen. Neem dat voor lief en accepteer dat deze teleurstellingen erbij horen.

2. Verwacht de pijn

Tijdens een hardloopwedstrijd weet je dat er een moment komt dat het pijn gaat doen. Wacht op deze pijn en accepteer hem. Laat je er in ieder geval niet door overvallen. Als je vooraf besloten hebt om alles te geven, dan kan je door deze pijn heen bijten. Het is een gevecht tegen jezelf en door het te verwelkomen, kan jezelf alleen maar verbazen.

3. Loop de wedstrijd vooraf meerdere keren in je hoofd

Voordat je echt aan de start staat van je hardloopwedstrijd, loop je deze wedstrijd al een aantal keer in je hoofd. Bedenk hoe jij het beste deze loop kan rennen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb jij nog tips die je gebruikt om mentaal weerbaarder te zijn tijdens hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *