Hardlopen

Hardlopen met je kind. Waar moet je op letten?

Hardlopen met je kind - waar moet je op letten met kinderen?

Je kind ziet je regelmatig je hardloopschoenen aantrekken om een lekker stukje te gaan hardlopen. Waar kinderen goed in zijn, is in nadoen of met alles meedoen wat jij ook leuk vindt. Zo ook mijn driejarige dochter. Alles wat papa doet, wil Mae ook doen, ook dus hardlopen. Voordat ze mee mag ben ik eerst gaan onderzoeken of het wel verstandig is om te gaan hardlopen met je kind.

Hardlopen met je kind hangt heel erg van af de leeftijd

Uiteraard hangt heel veel af van de leeftijd van je kind. Is je kind nog erg jong dan is het niet verstandig om te gaan hardlopen. Wel kan je speelsgewijs rennen met de kleine, maar kilometers hardlopen zit er zeker niet in. Speelsgewijs hardlopen kan je bijvoorbeeld doen met tikkertje of een andere spelletje.

Is je kind al iets ouder en de 6 jaar gepasseerd, dan kan je hem of haar zeker een keer meenemen om te gaan hardlopen. Het is van belang om zeker niet lange afstanden te gaan hardlopen met je kind, maar korte afstanden. Wissel daarnaast het hardlopen af met wandelen.

Banner voor de hardloopschema's

Kinderen vanaf 12 jaar mogen al wat langer trainen. Het uithoudingsvermogen op deze leeftijd neemt snel toe. Het is mogelijk om zeker al een half uur achter elkaar te kunnen hardlopen met een kind van 12 jaar. Met de jaren kan je dit uitbouwen naar 45 minuten en zelfs tot een uur.

Wat jij leuk vindt hoeft je kind niet leuk te vinden

Kilometers achter elkaar hardlopen kan flink eentonig worden. Vooral voor een kind. De spanningsboog van een kind is een stuk korter dan van een volwassenen. Zij zullen eerder verveeld raken en minder snel doorzetten dan jij. Probeer daarom een aantal spelelementen toe te voegen aan het hardlopen. Dit kan tikkertje zijn of wie het eerste bij een bepaald punt is. Door dit soort elementen toe te voegen blijft het hardlopen voor een kind leuk en afwisselend.

Let heel goed op als je gaat hardlopen met je kind

Kinderen zitten nog flink in de groei en daarom zijn ze zeer gevoelig voor hardloopblessures aan pezen, gewrichten en spieren. Het belangrijkste is dat je het hardlopen geleidelijk en vooral rustig opbouwt. Je kan bijvoorbeeld hardlopen afwisselen met een andere sport, zoals zwemmen. Dit is veel minder belastend voor het lichaam van je kind.

Ik moet nog even wachten voordat ik kan gaan hardlopen met mijn kind

Het lijkt mij geweldig om met mijn dochter een ‘kids run' te lopen. Mae is nu drie jaar en zou misschien wel al mee kunnen doen. Eind dit jaar is er tijdens de 10 van Rhoon ook een kinderloop. Eerste instantie zou ik deze met haar gaan lopen. Toch wacht ik er voorlopig mee. Drie jaar vind ik nog net te jong om te gaan hardlopen. Er komt vast wel een leeftijd waarbij ze zelf heel graag een keer mee wilt lopen. Tot dan moedigt ze mij aan vanaf de zijkant!

Heb jij weleens hardgelopen met je kind en meegedaan met een kinderloop? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *