Hardlopen

Hardlopen met hooikoorts terwijl de pollen om je oren vliegen

hardlopen met hooikoorts tijdens het pollen seizoen

De zomer is weer begonnen en de zon schijnt regelmatig. Iedereen heeft er een tijd naar uitgekeken, maar ik niet! Natuurlijk vind ik de zon en dat het een paar extra graden warmer is lekker, maar dit gaat helaas altijd gepaard met pollen. Voor mij betekent het een paar maanden lang met verkoudheidssymptomen rondlopen. Wat kan je doen als je tijdens het hardlopen last hebt van hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Heb jij last van verkoudheidssymptomen zoals:

  • Loopneus
  • Niesbuien
  • Tranende ogen
  • Vermoeidheid
  • Benauwdheid
  • Kriebelhoest
  • Slecht slapen

Als je een van deze symptomen hebt tijdens het lente- of zomerseizoen, dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts. Vooral als de symptomen langer dan een paar weken aanhouden, lijkt het sterk op hooikoorts. Dit ontstaat door een allergische reactie van pollen in de lucht.

Je mag zeker hardlopen als je last hebt van hooikoorts. Deze tips maken het hardlopen een stuk makkelijker als je wil hardlopen in het pollenseizoen.

In deze video geef ik je 5 tips om te gaan hardlopen met hooikoorts!

Bekijk de pollenverwachting als je wil gaan hardlopen met hooikoorts

De meeste weersverwachting-websites hebben ook een pollenmeter. Deze geeft aan of er veel pollen worden verwacht of dat de kust veilig is. Bekijk wanneer er juist weinig pollen worden verwacht en plan je hardlooprondje tijdens deze momenten.

Medicatie om de hooikoorts symptomen te onderdrukken

Er zijn verschillende medicijnen tegen hooikoorts te verkrijgen bij de drogist. Probeer er een aantal uit en kijk waar jij goed op reageert. Ik heb persoonlijk veel baat bij loratadine. Eén pilletje helpt mij meestal de gehele dag. Zo kan ik gewoon hardlopen zonder teveel last te hebben van hooikoorts.

Zoek uit waar jij allergisch voor bent

De ene hooikoortsprikkel is de andere niet. Zo kan de een last hebben van specifieke pollen, terwijl iemand anders met hooikoorts hier weer geen last van heeft. Het is daarom handig om te weten op welke pollen jij reageert. Als je dit eenmaal weet, loop dan hard op plekken waar deze pollen minder voorkomen.

Trek een schoon setje hardloopkleding aan

Pollen blijven plakken aan kleding. Trek daarom een fris setje met hardloopkleding aan als je gaat hardlopen. Klaar met hardlopen? Gooi ze dan gelijk in de was, zodat de pollen gelijk weg worden gewassen. Douchen na het hardlopen doen de meeste mensen sowieso, maar vergeet vooral ook niet je haar te wassen. Er blijft namelijk een berg stuifmeel in je haar achter na het hardlopen en daar ga je van hoesten, proesten en tranen.

Minder pollen in de lucht na een flinke regenbui

Wordt er een flinke regenbui verwacht? Wacht dan met hardlopen tot na de regenbui. Door de regen zijn er minder pollen in de lucht en heb je minder last van deze vervelende pluisjes.

Heb je een abonnement op de fitness? Ga hardlopen op een loopband

Binnen zijn er veel minder pollen dan buiten. Als je veel last hebt van hooikoorts en toch een keer een flinke inspanning wil leveren, dan is binnen hardlopen helemaal niet zo gek idee. Je kan dan, zonder last van pollen, je training toch lopen.

Heb jij ook last van hooikoorts? Wat doe jij er tegen om toch te kunnen hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *