Hardloopblessures

Hardlopen met verkoudheid, is dat wel zo verstandig?

Wil je met verkoudheid toch gaan hardlopen? Kom dan van de bank af

Iedereen is het weleens verkouden. Ik ontspring regelmatig de dans, maar toch word ik wel één keer per jaar verkouden. Helaas duurt dit altijd een week of twee voordat ik weer helemaal van de verkoudheid af ben. Het is zonde om die twee weken niet te kunnen trainen. Daarom heb ik uitgezocht of het misschien toch niet zo verstandig is om te gaan hardlopen met een verkoudheid.

Verkoudheid is geen griep

Voordat ik uitgebreid over dit onderwerp wil hebben, wil ik eerst aangeven dat het gewoon gaat om een normale verkoudheid. Hardlopen met griep is geen verstandige combinatie, vooral niet als je last van koorts hebt. Je lichaam is dan al warmer dan normaal en met inspanning verhoog je nog meer je lichaamstemperatuur. Daarom raad ik altijd af om te gaan hardlopen met griep. Echter, hardlopen met een verkoudheid is een ander verhaal

Hoe kom je aan een verkoudheid?

Verkoudheid, of infecties van de bovenste luchtwegen, worden meestal veroorzaakt door een virale infectie. De symptonen van verkoudheid zijn meestal een loopneus, keelpijn en hoesten. Je immuunsysteem is druk bezig om de virussen uit je lichaam te werken. Dit kost energie en daarom kan je tijdens een verkoudheid aardig ziek voelen.

Hardlopen met verkoudheid kan in sommige gevallen

De meeste mensen hebben een aantal keer per jaar last van verkoudheid en deze houdt meestal een week of twee aan. Vaak komt een verkoudheid niet goed uit en ben je in training voor een hardloopwedstrijd. Wil je geen training missen en dankzij lamlendige gevoel van de verkoudheid toch hardlopen? 

In deze video leg ik uit of het verstandig is om te gaan hardlopen met verkoudheid

Gebruik de nekregel als je wilt hardlopen met verkoudheid

Je kan de symptomen opdelen in twee groepen. De symptomen boven de nek en hals en de symptomen onder de hals. Heb je bijvoorbeeld alleen last van een loopneus en traanogen, dan kan je prima gaan hardlopen. Let wel extra goed op, dat je niet duizelig wordt. Is dit wel het geval stop dan gelijk met hardlopen en zorg er voor dat je eerst hersteld bent.

Zijn de symptomen juist onder de hals, zoals last van je rug of slijm in je longen, dan is het verstandig om vooral niet te gaan hardlopen met verkoudheid. Je maakt je namelijk alleen maar zieker. Neem daarom gewoon een extra paar dagen vrij om helemaal te herstellen.

Hardlopers voelen zich snel beter

Er is geen wetenschappelijk bewijs waarom hardlopers zich sneller beter als ze gaan hardlopen met verkoudheid. Hardlopen zorgt er niet voor dat je sneller geneest van een verkoudheid. Het kan wel zorgen dat de symptomen verminderd tijdens het hardlopen. Je loopneus verminderd en je kan vrijer ademen. Door beweging komt adrenaline vrij in je lichaam. Deze lichaamseigenstof zorgt er voor dat gezwollen slijmvliezen slinken. Hierdoor heb je minder opstoppingen in je neus- en hoofdholtes.

Hardlopers hebben een betere weerstand

Een leuk weetje is dat hardlopers in het algemeen een betere weerstand hebben dan niet-sporters. Gelukkig zal je daarom niet zo heel vaak met verkoudheid hardlopen, omdat je al een versterkte weerstand heb. Echter, na een intensieve training is je weerstand aardig aangetast. Deze momenten ben je wel meer vatbaar voor ziektekiemen, zoals verkoudheid en het griepvirus. 

Ga jij weleens hardlopen met een verkoudheid of ziek je eerst liever uit? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *