Hardlopen

Veroudering bij hardlopen – Heeft je leeftijd invloed op je snelheid?

Veroudering bij hardlopen - langzamer worden naarmate ik ouder word?

Het zal niet als een verrassing komen dat naarmate je ouder wordt ook je hardlooppresentaties terug lopen. Heb je in al die jaren regelmatig een hardloopwedstrijd gelopen? Waar je een aantal jaar terug nog iedereen links en rechts inhaalde, merk je nu dat je steeds meer zelf ingehaald wordt. Een hardloper die twintig of dertig jaar is heeft zeker een voorsprong op de rest van het deelnemersveld. Welke invloed heeft ouder worden op je prestaties als hardloper? Klopt het dat je ook trager wordt en hoe snel gaat de veroudering bij hardlopen?

Je hoeft echt geen twintiger te zijn om het beste uit jezelf te halen

Uit onderzoek is gebleken dat je tot aan je 40e weinig tot bijna geen verval hebt. Je hoeft dus echt geen twintiger te zijn om het beste uit jezelf te halen. Ben je wat later begonnen met hardlopen? Dan is dat zeker geen probleem en heb je genoeg tijd om topsnelheden te halen. Wat uit het onderzoek naar voren kwam is dat je tot je 35e levensjaar geen verval hebt. Eenmaal de 35 gepasseerd werd er pas verval geregistreerd, maar gelukkig in kleine stapjes. Van 35 tot aan 40 werden de proefpersonen maar 1 procent langzamer.

Ouder dan 40? Dan vertraag je geleidelijk

Gelukkig heb ik nog een aantal jaartjes te gaan, voordat ik de 40 passeer. Al komt de leeftijd wel telkens dichterbij! Uit onderzoek bleek dat hardlopers na hun 40e elk jaar gemiddeld 1 procent vertragen. Gelukkig is dit wel geleidelijk en blijft deze afname van 1 procent per jaar tot aan je 70e levensjaar. Na 70 jaar wordt er wel een snellere procentuele vertraging gemeten.

Ouder worden kunnen we helaas niet tegen gaan en je zal dus altijd het effect hiervan terug zien in je hardloopprestaties. Het is wel belangrijk dat je blijft doortrainen en blessurevrij te blijven. Zo kunnen we dit proces wel enigszins vertragen en het bij een verval van 1 procent houden.

Helaas, bij iedereen treedt veroudering op bij het hardlopen

Uiteraard heeft het ouder worden invloed op je snelheid. Gelukkig valt de snelheid van deze vertraging mee. Ben je vooral prestatiegericht. Meet dan jezelf met jouw eigen leeftijdscategorie en niet met iemand die 30 jaar jonger is. Want dat is een oneerlijke vergelijking.

Ben jij de 40 gepasseerd en merk je inderdaad dat je niet meer zo snel bent als vroeger?

2 gedachten over “Veroudering bij hardlopen – Heeft je leeftijd invloed op je snelheid?

 1. Jullie schrijven dat je je niet moet meten aan jongere hardlopers Maar hoe kun je meten hoe hard je ong kan lopen op je 70 ste ? Ik heb nl geen idee en zou dit graag willen weten Met hartelijke groet Tineke

  1. Hoi Tineke,

   Een manier om je meten aan leeftijdgenoten is om uitslagen te kijken van hardloopevenementen. De ‘grotere’ hardloopevenementen houden namelijk ook de leeftijdcategorie bij. Je zou een evenement kunnen zoeken aan welke afstand je wilt meten en daar de uitslagen van bekijken. Ik durf niet te zeggen of dit tot 70ste loopt, maar je hebt meestal wel een 55+ leeftijdklasse.

   Met vriendelijk groet,
   Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *