Marathon

10 tips voor het succesvol uitlopen van je eerste marathon!

10 tips voor je eerste marathon

Ben je van plan om je allereerste marathon te lopen? Dan ben je waarschijnlijk (en stiekem ook hopelijk!) al maanden in training om dit doel te bereiken. Met deze 10 tips voor je eerste marathon weet ik zeker dat jij de finish ga halen!

Neem niet zomaar alle adviezen over

Je hebt maanden voorbereid op je allergrootste sportieve prestatie. Tijdens deze voorbereiding krijg je van iedereen goed bedoelde adviezen, waaronder deze 10 tips! Maar het is belangrijk om niet alles klakkeloos over te nemen. Blijf bij jouw eigen voorbereiding, jij weet immers het beste wat je lichaam nodig heeft tijdens de marathon.

Kleed je niet te warm aan

De meeste marathons zijn in het voor- of najaar. Als je naar de start gaat, kan het best nog koud zijn. Maak alleen niet de vergissing om je te warm te kleden. Je bent waarschijnlijk wel even bezig met de marathon. Naast dat je lichaam tijdens het hardlopen opwarmt, zal ook de temperaturen oplopen naarmate de marathon vordert.

Neem oude kleding mee richting de start

Mijn vorige tip was dat je niet te warm moest kleden. Bij de start kan het echter nog best koud zijn en je wilt niet 20 minuten bibberen voordat je eindelijk mag rennen. Trek daarom oude kleding aan die je bij de start kan achter laten.

Train met eten en drinken

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel tijdens het lopen van een marathon. Je moet namelijk tijdens het hardlopen wel extra energie innemen. Train van tevoren met verschillende soorten voeding. Zo weet je welk eten en drinken het best voor jou werkt en kom je tijdens de marathon zelf niet voor onverwachte sanitaire stops te staan.

Stel niet te grote doelen

Misschien heb je een eindtijd in je hoofd: je wilt de marathon binnen 4 uur lopen. Een marathon is heel anders dan je normale trainingsrondje en tijdens het laatste deel van de marathon gaat veel tijd verloren. Stel daarom niet te grote doelen en loop je eerste marathon vooral om de finish te halen.

Geniet van de 42,2 kilometer

Je zal nog lang terug denken aan het moment dat jij je eerste marathon uitliep. Probeer daarom te genieten van elke kilometer, dan blijft de pijn ook langer weg. Meestal is er veel publiek langs het parcours om jou aan te moedigen!

Spreek af met vrienden en familie op strategische plekken

Het is handig om met vrienden of familie af te spreken. Ze kunnen dan extra eten en drinken meenemen die je niet de hele marathon mee hoeft te slepen. Spreek af bij een bepaald kilometerpunt en of ze links of rechts van de weg staan. Je weet dan zeker dat je ze niet mis loop. Naast het extra eten en drinken is het natuurlijk ook fijn dat ze jou komen aanmoedigen.

Loop van drankpost naar drankpost

Aan de start lijkt 42,2 kilometer best een pokke-eind en dat is het ook. Om de afstand een beetje behapbaar te maken, kan je van drankpost naar drankpost lopen. Dit zijn meestal stukken van 5 kilometer. De afstand lijkt daardoor minder overweldigend.

Bepaal van tevoren met welke schoenen en kleding je gaat lopen

Het is fijn als je al exact weet met welke schoenen en kleding je wilt gaan hardlopen. Zo kan jij tijdens je lange duurlopen kijken of alles wel zo lekker zit als dat je denkt. Ik kwam er bijvoorbeeld voor de marathon achter dat mijn boxer na 20 kilometer niet meer lekker zat. Ik heb toen een echte sport-boxershort aangeschaft en die zat een stuk beter!

Bedenk van tevoren welke marathon je wilt gaan lopen

Tegenwoordig worden er veel marathon georganiseerd. Zoek een marathon uit die jou het meest ligt. Dit kan bijvoorbeeld een marathon in de buurt zijn of juist een trailrun als dat meer jouw ding is. Als je vooraf weet welke marathon je wilt lopen, dan kan je verdiepen in het parcours en eventueel je trainingen hierop aanpassen.

Aan welke tips heb jij veel gehad bij het uitlopen van je eerste marathon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *