Wedstrijdverslag

De 10 van Noordwijk: 10 kilometer uitsloven door de duinen

De start van de 10 van Noordwijk - Lees het wedstrijdverslag

Drie jaar na de aanslag in Nice staan mijn vrouw en ik weer op een promenade. Dit keer niet de Promenade des Anglais, maar die van ‘Oranje' in Noordwijk. Ik ga namelijk de 10 van Noordwijk lopen en mijn vrouw en Mae zijn gezellig mee om te supporten. Ook al heeft Mae alleen maar oog voor het strand en ziet ze mij waarschijnlijk niet lopen, het is in ieder geval gezellig.

De 10 van Noordwijk het liefst binnen de 50 minuten

Ik heb de laatste tijd veel op snelheid getraind. Deze trainingen betaalden zich al uit tijdens de Run 4 Daniël, waar ik de eerste keer dit jaar weer onder de 50 minuten liep op de 10 kilometer. Het zou daarom leuk zijn als ik weer eens onder de 50 minuten zou lopen. Al is dat wel meer ijdele hoop, dan dat ik zeker weet dat ik het haal. 

Het plan is om mijn eerste wedstrijdverslag op te nemen met de GoPro. Ik weet niet of dat heel veel tijd gaat schelen op mijn eindtijd, maar dat zien we vanzelf wel. Ik sta in ieder geval aan de start met die 10 kilometer binnen 50 minuten in gedachten.

Met mijn hoofd was ik niet bij de race

Tijdens mijn hele voorbereiding, tot aan de start van De 10 van Noordwijk, was ik niet met mijn hoofd bij de race. Exact 3 jaar geleden maakten mijn vrouw en ik een terroristische aanslag mee. Op een promenade in Nice voltrok zich de grootste nachtmerrie die je je maar kan bedenken. Onbewust was ik daar wel mee bezig, waardoor ik niet echt aan de race dacht.

Gelukkig was ik, ondanks de slechte focus, niks vergeten mee te nemen. We waren lekker vroeg in Noordwijk. Zo kon ik op mijn gemak mijn startnummer ophalen en kon Mae kennis maken met het strand. Dat was een succes. Ze neemt het liefst al het zand mee naar huis voor in haar eigen zandbank. 

De start van De 10 van Noordwijk

Om kwart over 11 begon De 10 van Noordwijk. Ik liep om 11 uur richting de start, waardoor ik bijna aan het eind van het startvak stond, bij de vlag van 65 minuten. Ik moest daardoor de eerste kilometers zigzaggend door de mensenmassa lopen. 

De eerste kilometers bestond inderdaad uit een weg vinden tussen alle renners. Ik was daarom verbaasd dat de eerste kilometers onder de 5 minuten per kilometer liep en het me weinig energie kostte. Mijn benen voelden goed en conditioneel verliep alles naar wens. 

Bekijk het videoverslag van de 10 van Noordwijk

Heuvelig parcours door de duinen

Het parcours was echt schitterend. De eerste kilometers waren niet al te bijzonder, maar na 4 kilometer kwamen de duinen in zicht. Wat een prachtige omgeving om door hard te lopen. Dit was echt geen straf!

Het enige nadeel van deze schitterende duinen was het hoogteverschil. Tijdens het stuk door de duinen was niks recht. Het ging op en neer, met een paar pittige kuitenbijters. Ik was even bang dat ik door deze klimmetjes de 50 minuten niet zou gaan halen. De ondergrond was ook veranderd van asfalt in duinpaden, wat helaas ook niet bevorderend is voor je snelheid.

Even verderop zag ik de vrouw met de vlag van 50 minuten op d’r rug lopen. Ik kreeg weer een beetje moed en kracht om toch die laatste kilometers wat extra aan te zetten. 

De 50 minuten vlag achter mij gelaten

Ik haalde niet alleen de vrouw in, maar bij het 8 kilometer-punt had ik ook nog genoeg over om het groepje voorbij te gaan. Ook kwam er een eind aan de duinpaden en kon ik de laatste kilometers over het asfalt afleggen. 

De laatste meters van De 10 van Noordwijk was over de boulevard waar aan allebei de kanten veel publiek stond. Dat geeft je toch weer vleugels om er nog een eindsprintje uit te persen. Uiteindelijk kwam ik na 48 minuten en een beetje over de finish. Een nieuw persoonlijk record is op de 10 kilometer. Ik heb weleens sneller gelopen, maar dat was volgens mij eigen GPS net geen 10 kilometer. 

De 10 van Noordwijk is zeker de moeite waard om een keer te lopen

Naast dat ik mijn eigen doel heb behaald, was deze run zeker meer dan de moeite waard. Het parcours is echt schitterend, je loopt grotendeels door de duinen, waardoor de kilometers voorbij vliegen. De organisatie is ook top geregeld! Naast de 10 kilometer kon je ook aanmelden voor de 5 kilometer. Dus ben je nog niet helemaal klaar voor de 10, dan is de 5 kilometer ook zeker een leuke loop om te doen! 

Heb jij ook de 10 van Noordwijk gelopen? Hoe verliep jouw race? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *