Beginners

Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen?

het verschil tussen joggen en hardlopen

In sommige hardloopschema’s of op informatieve blogs over hardlopen wordt er gepraat over joggen. Iedereen kent het woord joggen wel. Je eerste gedachte gaat gelijk uit dat dit hetzelfde als hardlopen is, maar dit is niet het geval. Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen? In dit artikel leg ik je uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen deze twee.

Wat is joggen?

Volgens de Van Dale is de betekenis van joggen:


hardlopen, voor recreatie en als conditietraining.


Zoals je al ziet, zegt de Van Dale hetzelfde als we allemaal denken: joggen is hardlopen. Als je hardlopen opzoekt in de Van Dale krijg je echter een andere betekenis, namelijk: om het snelst te lopen. Dat is dus echt een andere uitleg dan die van joggen. Joggen gaat meer uit van recreatief lopen en wordt gebruikt als conditietraining.

Met het lopen van een duurlooptraining, train je vooral je conditie. Tijdens het lopen van een duurloop is het belangrijk dat je langzaam loopt. Je bent dan meer aan het joggen dan aan het hard-lopen.

Wat is het meest genoemde verschil is tussen joggen en hardlopen?

De meeste mensen zullen zeggen dat het grootste verschil tussen joggen en hardlopen de snelheid is. Sommige hardlopers beweren zelfs dat je boven een aantal kilometer per uur moet lopen om over hardlopen te mogen spreken. Zij gaan er vanuit dat minimaal het tempo boven de 10 km/u moet liggen om hard te lopen.

Een ander genoemd verschil tussen hardlopen en joggen is het doel. Joggen wordt vaak ingezet voor conditie. Door het zo lang mogelijk op een laag tempo te lopen verbeter je efficiënt de conditie. Wil je juist een snellere hardloper worden dan wordt vaak het term hardlopen genoemd. Hardlopen is namelijk het steeds sneller willen lopen.

Wat is de snelheid bij joggen?

Joggen is eigenlijk de stap tussen wandelen en hardlopen. Een gemiddelde wandelaar loopt ongeveer 5 tot 6 kilometer per uur. Tijdens hardlopen wordt een minimale snelheid gelopen van 10 kilometer per uur. Je kan dus spreken van joggen met een snelheid tussen de 6 en 10 kilometer per uur.

Wat is het werkelijk verschil tussen joggen en hardlopen?

Zoals meestal mensen al denken is het grootste verschil is het tempo dat je loopt. Bij joggen wordt meestal uitgegaan van een tempo dat je langere tijd kan volhouden. Onder hardlopen wordt vaak het steeds sneller lopen verstaan. Dit tempo is onmogelijk om voor langere tijd vol te houden.

Een ander groot verschil is dat je tijdens het hardlopen veel meer calorieën verbrandt dan tijdens joggen over hetzelfde tijdsbestek. Bij joggen train je juist het conditievermogen en loop je op een tempo dat je lang vol kan houden.

Ga joggen als beginnende hardloper

Voor beginnende hardlopers is het verstandig om te beginnen met joggen. Hardlopen is namelijk een stuk intensiever dan joggen. Je lichaam is waarschijnlijk nog niet gewend aan alle belasting die komt kijken bij hardlopen.

Tijdens het joggen kan je lichaam langzaam wennen aan de belasting zonder dat het overbelast raakt. Overbelasting is de grote boosdoener in het veroorzaken van hardloopblessures. Als je lichaam eenmaal gewend is geraakt aan het joggen, kan je beginnen met kleine stukjes hard te lopen.

In deze video leg ik uit wat het verschil is tussen hardlopen en joggen.

Hoe begin je met joggen?

Als je kan wandelen, dan kan je ook joggen. Beginnen met joggen is daarom ook echt niet moeilijk. Het volhouden van joggen wordt toch voor vele wat lastiger. Met deze 5 tips blijf jij met veel plezier joggen!

Wil je afvallen? Ga dan joggen

Ben je begonnen met hardlopen of extra bewegen om af te vallen? Dan is joggen een prima alternatief om wat extra vet te verbranden. Vetverbranding begint ongeveer na een half uur bewegen. Of dit nou hardlopen, wandelen of joggen is. De intensiviteit van de activiteit maakt geen verschil. Een half uur hardlopen is voor veel beginnende lopers te belastend. Joggen kan je daarentegen veel langer volhouden en dus langer van de vetverbranding genieten. Uiteraard is wandelen nog makkelijker vol te houden, maar verbrand je in dezelfde tijd veel minder calorieën.

Kortom joggen is daarom een van de meest efficiënte manieren om extra vet te verbranden. Je verbrandt meer calorieën dan wandelen en het is langer vol te houden dan hardlopen! Weet je niet hoe je moet beginnen met hardlopen? Bekijk de verschillende hardloopschema's voor beginners waarbij je in een aantal weken leert om 5 kilometer achter elkaar te hardlopen.

Doe jij weleens aan joggen of ga je toch altijd gelijk hardlopen?

2 gedachten over “Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen?

 1. Ik ben begonnen met ‘rennen’ maar ik wordt ingehaald door langzame fietsers dus hoewel ik dan 5km per uur ‘ren ‘ is dit joggen of rennen??
  Ik wil 4 mijl wedstrijd halen. Dus ik probeer eerst de 4 mijl te joggen en dan daarna harder proberen te rennen? Wat denkt u?

  1. Hi Lydia,

   Hoe snel je loopt maakt niet het verschil tussen hardlopen en joggen. Juist het gevoel maakt het verschil. Joggen is meer op een comfortabel tempo lopen, terwijl je bij hardlopen tegen je grenzen aan loopt. Het belangrijkste is inderdaad om eerst de 4 mijl uit te kunnen lopen, voordat je aan snelheid begint te werken.

   Heel veel succes met de 4 mijl!

   Groet,
   Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *