Hardloopblessures

Kan je overtraind raken door hardlopen?

Kan je overtraind raken van hardlopen?

Je bent juist begonnen met hardlopen voor een gezondere leefstijl. Niet door je werk, maar juist door het hardlopen loop je tegen een burn-out aan. Wist je dat je door hardlopen overtraind kan raken? Dit kan zowel fysiek, maar ook zeker mentaal. Het is daarom belangrijk om de juiste balans te vinden tussen hardlopen en ontspanning. Het randje opzoeken van je kunnen kan motiverend werken, maar te vaak over deze grens heen gaan kan juist averechts werken.

Wat is overtraind zijn bij het hardlopen?

Overtraining komt vooral voor bij hardlopers die maanden lang naar een groot doel toe werken. Bijvoorbeeld tijdens de voorbereiding van een grote marathon. Wanneer je traint richting zo mooi doel, denk je al gauw dat je te weinig doet. Moet ik niet meer kilometers lopen? Ren ik wel snel genoeg om mijn eindtijd te gaan halen? Dit zijn vaak de vragen die in de hoofden spoken van hardlopers in de voorbereiding.

Sommige mensen gaan daarom inderdaad extra hardlopen. Om die laatste twijfels en onzekerheid weg te rennen. Het gevolg daarvan is vaak dat je teveel traint en daarom overtraind raakt. De energievoorraad is op en toch blijf je hardlopen. De kans op hardloopblessures neemt toe en vaak maak je meer kapot dan dat je er mee wint!

Fysieke ongemakken door overtraining

Zoals hierboven al beschreven kan overtraining zich uiten in fysieke ongemakken. Het is daarmee ook het meest herkenbare uiting van overtraind zijn. Je zal vooral vermoeid voelen, of erger: kampen met een hardloopblessure. Een aantal hardloopblessures die ook kunnen ontstaan van overtraining zijn:

Als je er snel bij bent dan kamp je vaak alleen nog maar met een milde overbelastingblessure. Blijf je toch door lopen, dan kan de ernst van de blessure toenemen, tot zelfs botbreuken. Genezing van een vermoeidheidsbreuk kan soms maanden duren voordat je weer op niveau kan hardlopen.

Overtraind zijn uit zich niet alleen fysiek, maar ook juist mentaal

Een andere vorm, wat vaak over het hoofd wordt gezien is de mentale overtraining. Je kan het vergelijken met het oplopen van een burn-out, maar dan door het hardlopen. Wanneer je als hardloper teveel van jezelf vraagt, in combinatie met te weinig rust heb je kans op die sportieve burn-out. Mentaal zal je moe voelen, wat weer uitwerkt op je lichaam. Een vermoeide lichaam heeft weer meer risico op hardloopblessures.

Om te voorkomen dat je in deze negatieve spiraal terecht komt is het belangrijk om de juiste balans tussen sporten en rusten te vinden. Een goede nachtrust helpt al veel om te voorkomen dat je tegen de burn-out aan loopt. Naast voldoende slaap ‘s nachts zijn er ook tal van andere bezigheden die je kan doen om te ontspannen. Probeer de juiste balans te vinden tussen ontspanning en training.

Ben jij weleens overtraind geraakt? Wat heb jij gedaan om er voor te zorgen dat je het plezier in hardlopen weer terug hebt gevonden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *