Hardlopen

Opnieuw beginnen met hardlopen – hoe doe je dat?

opnieuw beginnen met hardlopen

Ik loop al ruim 6 jaar, al hebben hier, zeker in het begin, flinke pauzes tussen gezeten. De laatste jaren ben ik gelukkig wat stabieler en blijf ik in een ritme. Door die grote pauzes ertussen, ben ik regelmatig opnieuw begonnen met hardlopen. Ik weet dus hoe moeilijk het is om de motivatie weer terug te vinden. Daarom deel ik graag mijn ervaringen hoe je opnieuw kan beginnen met hardlopen.

Waarom ben je gestopt met hardlopen?

Het is misschien goed om je eerst af te vragen waarom je bent gestopt met hardlopen. Daar is niet altijd een antwoord op te vinden, want soms sluipt het er langzaam in. Maar als je weet waarom je in eerste instantie gestopt bent met rennen, dan is het makkelijker om daar een oplossing voor te vinden.

Het kan zijn dat je door een hardloopblessure bent gestopt, of je had het gewoon te druk op werk. Misschien had je simpelweg de motivatie nietom je hardloopschoenen aan te trekken. Zorg dat als je opnieuw begint met hardlopen, je niet weer in dezelfde valkuil trapt.

Begin langzaam als je het hardlopen na een tijdje weer oppakt

De belangrijkste tip die ik kan geven als je opnieuw wilt beginnen met hardlopen is rustig van start gaan. Denk nou niet: mijn laatste rondje was een marathon, dus ik kan nu na 6 maanden gelijk weer een marathon lopen.

Begin langzaam weer met hardlopen en wandel eventueel als je dat nodig hebt. Je zal merken dat je snel weer progressie boekt, want de hardloopbasis is er nog wel. Waarschijnlijk kan je veel langer en sneller hardlopen, maar dat is ook gelijk de grootste valkuil. Je lichaam moet weer wennen aan de belasting, dus bouw dit weer langzaam op.

Stel een doel als je opnieuw begint met hardlopen

Om weer in het juiste hardloopritme te komen, is het handig om een doel te stellen. Na aantal weken wil je bijvoorbeeld weer 10 kilometer kunnen lopen of meedoen met een 5 kilometer hardloopevenement. Zo heb je een stok achter de deur voor de eerste paar weken.

Deze eerste weken zijn ook belangrijk. Je bouwt namelijk weer aan een hardloopritme. Als je in een ritme zit, is het veel makkelijker om het hardlopen vol te houden en het plezier terug te krijgen dat je voor de stop ook had. Dit is namelijk het allerbelangrijkste.

Ben jij ook weleens opnieuw begonnen met hardlopen? Wat was jouw reden dat je bent gestopt en wat heb jij gedaan om het hardlopen na een tijdje weer op te pakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *