Hardloopschema's

Hardloopschema – 2 x per week trainen om 10 kilometer te rennen

hardloopschema 2 x per week

De meeste hardloopschema’s bestaan uit drie keer per week hardlopen. Dan boek je uiteraard sneller progressie dan wanneer je twee keer per week gaat hardlopen, maar soms is het niet anders en heb je niet meer tijd. Dan is dit hardloopschema 2 x per week wat voor jou. In 8 weken loop jij 10 kilometer!

Voor wie is het hardloopschema 2 x per week?

Het trainingsschema is voor hardlopers die niet meer dan 2 x per week kunnen hardlopen. Heb je wel meer tijd, dan raad ik je aan naar een andere hardloopschema te kijken. Voor het hardloopschema 2 x per week om 10 kilometer is wel enige hardloopbasis vereist. Er wordt vanuit gegaan dat je al 5 kilometer achter elkaar kan hardlopen.

Met die hardloopbasis werken we de eerstkomende weken naar de 10 kilometer toe en we focussen ons vooral op duurvermogen. Aan het einde van dit hardloopschema heb je voldoende duurvermogen opgebouwd om 10 kilometer achter elkaar hard te lopen.

Welke trainingen gaan we lopen?

Omdat het aantal trainingen beperkt is als we 2 x per week hardlopen, train je vooral op duur en niet op snelheid. Elke week lopen we 1 duurtraining en de andere dag lopen we een tempoloop of intervaltraining.

De duurtrainingen zijn vooral om de kilometers uit te bouwen. De tempoloop en intervaltraining lopen we om beter om te kunnen gaan met de belasting. Aan het einde van het schema heb je dus voldoende duur en tempohardheid opgebouwd om zonder problemen 10 kilometer uit te lopen.

Het hardloopschema 2 x per week om 10 kilometer te lopen

Dit is het hardloopschema wat we de eerstkomende weken gaan lopen:

Dag 1Dag 2
Week 1Tempoloop: 3 kilometerDuurloop: 5 kilometer
Week 2Tempoloop: 3,5 kilometerDuurloop: 5,5 kilometer
Week 3Tempoloop: 4 kilometerDuurloop: 6 kilometer
Week 4Intervaltraining: 4 x 800 meter met 2 minuten rustDuurloop: 6,5 kilometer
Week 5Tempoloop: 4,5 kilometerDuurloop: 7 kilometer
Week 6Tempoloop: 5 kilometerDuurloop: 8 kilometer
Week 7Intervaltraining: 5 x 800 meter met 2 minuten rustDuurloop: 9 kilometer
Week 8Tempoloop: 3 kilometer10 kilometer hardlopen

Is het jou gelukt om in 8 weken tijd de 10 kilometer te lopen?

2 gedachten over “Hardloopschema – 2 x per week trainen om 10 kilometer te rennen

 1. Beste Wim, allereerst compliment met je nuttige website.
  Ik ben 68 jaar en loop sinds een jaar of zes hard, 1 à 2 keer per week. Zondagen langste afstanden, woensdagen iets korter. Mijn max tempo is ca 9,4 km/uur (6.30). Soms een wedstrijd: enkele 10 km’s, drie halve marathons (snelste tijd 2.20.00). Verder doe ik maar wat. Soms 12 km, dan weer 8 km. Zo heb ik gisteren een duurloop gedaan van bijna 16 km op tempo 7.50.
  Ik heb een specifieke vraag. Ik heb me ingeschreven voor de Dam- tot Damloop van 19 sept a.s. Ik begrijp dat ik intervallen moet gaan inbouwen. Hoe zou een persoonlijk schema eruit kunnen zien waarbij ik op 19 sept een tempo loop van 6.15 (9,6 km/uur)? Dat zou een persoonlijk record betekenen!
  Ik hoor graag van je!
  Met vriendelijke groet

  1. Hi Hans, Dankjewel voor het compliment, altijd leuk om te horen! Loop je de 5 of de 10 Engelse mijl tijdens de Dam tot Damloop? Als je iets qua snelheid wilt winnen, dan zijn intervaltrainingen ideaal. Het afwisselen van verschillende trainingsvormen is sowieso verstandig, omdat je dan de snelste vooruitgang boekt.

   Persoonlijk zou ik de woensdagtraining daarvoor gebruiken en de ene week een intervaltraining doen en de andere week een tempotraining. Zo blijft de duur van deze training hetzelfde voor de woensdag en heb je de zondag voor de duurloop. Voor de intervaltraining zou ik kiezen voor de extensieve variant: https://www.groenendijkwim.nl/training/trainingslopen/extensieve-intervaltraining-hardlopen/

   Een training die je bijvoorbeeld zou kunnen lopen is 600 meter hardlopen, 2 min rust, 5 herhalingen.

   Heel veel succes met de voorbereidingen richting de Dam tot Damloop!
   Wim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.