Persoonlijk

Van fattie naar fittie – hoe hardlopen mijn leven heeft veranderd

Voor en na foto met 20 kilo verschil

Een aantal jaar geleden woog ik meer dan 90 kilo en dat is met mijn 1.77m nogal veel. Op dat moment wist ik ook wel dat ik te zwaar was, maar stond daar niet echt bij stil. Wel wilde ik iets fitter worden, dus besloot ik te gaan hardlopen. Toen vond ik het al snel goed, maar nu ik terugkijk, heeft hardlopen mijn leven echt veranderd.

Diep van binnen schaamde ik me

Het besef dat ik overgewicht had, kwam eigenlijk pas toen ik opeens geconfronteerd werd met foto’s van vroeger. Ik zag eruit als een kleine cholesterol-bol. Hoe heb ik dit mijzelf ooit kunnen aandoen en waarom heb ik het zover laten komen?

Eerst moest ik hard lachen dat er een tijd was dat ik mijn tenen niet meer kon zien, maar diep van binnen schaamde ik me ook wel een beetje. Voordat ik de 90 kilo aantikte, heb ik jarenlang gefitnest en drukte ik mijn eigen gewicht gemakkelijk weg op de bank. Daarna kwam het tijdperk dat mijn beweging bestond uit het wandelen naar de trein. Ik schaamde me niet per se voor mijn gewicht, maar wel voor deze sportieve malaise.

Ik word gelukkig van veel eten, toen ik nog zwaar was - hoe hardlopen mijn leven heeft veranderd
Op jacht naar nog meer eten

Door het hardlopen gooide ik alles om

Uiteindelijk was ik er klaar mee om als een rollade door het leven te gaan en besloot ik te gaan hardlopen. Beetje bij beetje boekte ik progressie en begon het hardlopen leuk te vinden. De eerste paar keer dat ik mijn hardloopschoen aandeed, was het meer een pijnlijke ervaring. Ik had idee dat mijn milt mijn lichaam wilde verlaten en mijn benen al na de eerste 20 meter er klaar mee waren.

Na een maand of twee merkte ik langzaam verandering en dat werkte verslavend. Naast het hardlopen besloten mijn vrouw, foodie voor het leven, en ik om ook nog eens gezond te gaan eten. Ik merkte dat de kilo’s als sneeuw voor de zon verdwenen. Elke keer zette ik een nieuw streefgewicht als doel en zo werd doel na doel behaald.

Afvallen geeft mij ook motivatie om gezond bezig te blijven

Nu ik weer met de foto’s van vroeger werd geconfronteerd, wist ik dat ik het nooit meer zo ver wil laten komen als toentertijd. Dat geeft ook weer kracht om verder te gaan, om gezond bezig te blijven en nog fitter te worden. Natuurlijk zal ik ooit wel een doel bereiken waar ik tevreden mee ben, maar momenteel zoek ik nog steeds mijn grenzen op. Zoals ik in mijn verjaardagsblog vertelde voel ik mij niet ouder worden, maar juist jonger.

Momenteel weeg ik rond de 72 kilo en heb ik een gezond BMI. Iets waarvan ik vroeger dacht dat ik het nooit zou kunnen halen. Maar nu ik eenmaal dit doel hebt bereikt, ben ik onwijs trots op mijzelf dat ik het toch voor elkaar heb gebokst.

Mocht ik ooit weer wat aankomen, wijs mij er dan alsjeblieft op! Ik wil namelijk nooit meer hetzelfde zijn als een paar jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *