Persoonlijk

Ongetraind 5 km hardlopen als kersverse papa

Ongetraind 10 kilometer hardlopen als kersverse papa

De geboorte van ons allerliefste wondertje Mae is het grootste geschenk wat ik ooit heb mogen krijgen. Ze is inmiddels 16 maanden oud en begint de wereld om haar heen steeds meer te ontdekken. Mijn eerste hardloopwedstrijd was ongetraind 5 km hardlopen tijdens de Ronde van West.

Hardlopen en het krijgen van een kleine is geen match made in heaven. Als kersverse papa word je volledige biologische klok omgegooid. De nachten zijn niet meer zoals ze ooit waren en de hoeveelheid rust is ook met 99% afgenomen.

Waar ik het meest tegenaan liep als jonge vader

Wat het hardlopen vooral belemmerde, was dat mijn totale ritme naar de Filistijnen was. Mijn lichaam wist niet of het nou ochtend of middenin de nacht was. Het gebrek aan slaap zorgde ervoor dat ik vaak niet de puf had om te gaan hardlopen.

De keren dat het wel lukte, was ik een conditioneel wrak en had ik moeite om mijn ene been voor de andere te zetten. Dit werkte ook niet echt motiverend om het hardlopen weer verder op te pakken.

Ongetraind 5 km hardlopen bij de Ronde van West

Ik had me al inschreven voor de Ronde van West voordat Mae werd geboren. Deze loop was toen mijn kleine wup 3 maanden oud was en ik vond het een goed moment om de draad weer op te pakken. Ongetraind 5 km hardlopen lukte me nog wel, maar toch wilde ik een klein beetje fris aan de start staan. Van dat moment ben ik weer wat fanatieker gaan hardlopen.

Van ongetraind 5 km hardlopen naar de marathon van Rotterdam

Na deze run had ik het ritme weer te pakken en besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Nog voordat de inschrijving voor de NN Marathon van Rotterdam de deur uit was, had ik al spijt, maar het was de perfecte stok achter de deur om te blijven trainen.

Uiteindelijk is het me gelukt: ik heb de marathon uitgelopen. Maar het allermooiste was dat mijn dochtertje bij de finish stond.

Mae was bij de marathon nog niet eens een jaar oud, dus ze heeft er waarschijnlijk weinig van meegekregen. Misschien over een aantal jaar als ze het allemaal snapt, dan staat ze ook echt aan de kant om me aan te moedigen als ik voorbij kom lopen!

Er komt vanzelf meer slaap

Gelukkig heeft Mae inmiddels een redelijk slaapritme opgebouwd en pak ik ook weer wat meer slaap. Dit helpt uiteraard mee om als jonge papa de focus op het hardlopen te kunnen houden. Doordat ik nu ‘voldoende' rust, herstel ik sneller en ik krijg de slaap weer die nodig is om meerdere trainingen per week te lopen.

Ongetraind 10 km hardlopen als kersverse papamen lopen met mijn dochter
Mae d'r eerste stapjes.

Als Mae ouder is

Wat lijkt mij het gaaf om, als Mae een paar jaar ouder is, een keer een kids run met haar te lopen. Toen ik mijn startbewijs ophaalde voor de marathon, was de kids run bezig en je zag allemaal papa’s en mama’s met hun kleine guppies een paar 100 meter rennen. Dat zag er zo onwijs vrolijk uit dat ik daar direct enthousiast van werd.

Misschien vindt ze er helemaal niks aan en blijft het maar bij één keer. Dat is niet erg, we gaan gewoon samen op zoek naar een sport die bij haar past!

Hopelijk dit keer niet ongetraind hardlopen

De tweede is bijna op komst en hopelijk ik van Mae geleerd en zijn de slapeloze nachten dit keer wel op een hand te tellen. Dit keer wil ik niet weer helemaal afzakken en probeer ik te blijven trainen, ook als ons tweede wondertje is geboren.

Afgelopen week heb ik mijn conditie getest aan de hand van de coopertest. Mijn conditie is gelukkig nog voldoende. Met de komst van de tweede hoop ik niet dat mijn conditie onder dit niveau komt. Dan kan ik als iedereen weer een beetje gesetteld is weer genieten van een hardloopwedstrijd en dit keer niet ongetraind aan de 5 kilometer moeten beginnen.

Je conditie meten met de coopertest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *