Persoonlijk

Richting mijn ultieme doel: 50 kilometer hardlopen

Richting mijn ultieme doel: 50 kilometer hardlopen

Vanaf nu ga ik volledig in training voor mijn ultieme doel: 50 kilometer hardlopen. In oktober wil ik tijdens de Indian Summer Ultra mijn allereerste ultramarathon lopen. Ik heb gelukkig nog wat tijd tot het eenmaal zover is, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Waarom ga ik in hemelsnaam 50 kilometer hardlopen?

Hardlopen is sinds het meemaken van de aanslag in Nice onderdeel van mijn leven geworden. Door al het hardlopen ben ik zoveel sterker geworden als persoon. Op lichamelijk gebied, maar vooral op mentaal vlak. Naar mijn idee heb ik zeker nog niet het beste uit mijzelf gehaald en ik denk dat ik dat na de 50 kilometer wel heb.

Het is niet alleen omdat ik vanaf dat moment een ultrarunner ben. De grootste reden dat ik de 50 kilometer ga lopen, is omdat het een overwinning op mijzelf is. Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik een marathon zou lopen. Dit doel heb ik echter wel behaald en ik weet dat er nog veel meer in zit. Daarom dus die 50 kilometer!

Daarnaast is trailrunnen sinds kort mijn passie. Ik hou van de natuur en van buiten zijn. Dat ik dit kan combineren met hardlopen is voor mij oprecht genieten. Ik verwacht dan ook dat de 50 kilometer run in de Hoge Veluwe een schitterende tocht wordt en dat ik op plekken kom waar ik anders nooit zou komen.

De weg naar de 50 kilometer begint vandaag

Het duurt nog 4 maanden voordat ik aan de start sta van de Indian Summer Ultra. Toch begin ik vandaag met veel toewijding aan de training richting dit doel. Tot 25 kilometer lukt mij tegenwoordig wel, maar 50 kilometer is toch wel iets anders. Naast alleen uitlopen wil ik proberen 50 kilometer lang te genieten en dat gaat niet als mijn benen al afscheid van mij nemen bij de eerste drankpost.

Om dit te kunnen bereiken wil ik minimaal 3 keer per week hardlopen (duurloop, intervaltraining/heuveltraining en een tempoloop). Ik hoef onze kleine prinses niet meer op te halen van het kinderdagverblijf, dus dat betekent dat ik weer elke dag 40 kilometer kan fietsen naar werk. Tussendoor probeer ik nog minimaal 4 keer per week een rondje krachttraining af te werken.

De laatste weken, vooral door de drukte, eet ik een stuk minder gezond. Dit probeer ik, vooral dankzij mijn vrouw Gabriella, weer op te pakken. Waarschijnlijk krijg ik toch niks anders dan gezond voorgeschoteld, dus dat scheelt! Door alle trainingen wil ik wel meer op mijn macro’s letten, zodat ik alle voedingstoffen binnen krijg om te herstellen.

Meer ervaring op de trails

Ik heb wel al wat ervaring op onverharde wegen. Momenteel heb ik 4 trailruns gelopen met een totale afstand van 100 kilometer. Omdat 4 maanden alleen trainen wel heel erg lang is, wil ik nog een tweetal trailruns lopen voor ik aan de start van de 50 kilometer sta. Welke dat precies worden weet ik nog niet, maar dat ik ze ga lopen, is zeker.Zo kan ik meer ervaring opdoen.

Het belangrijkste bij een ultramarathon is dat je de volledige afstand gefocust bent. Je wilt namelijk niet dat je bij de eerste kilometers al geblesseerd raakt. Met de trailruns kan ik ook nog oefenen met eten. Bij de marathon ben ik nu elke keer de man met de hamer tegen gekomen. Deze nogal ongezellige meneer hoop ik nu gewoon te ontwijken.

Heb jij weleens een ultramarathon gelopen? Zo ja, heb je dan nog tips voor mij richting de eerste 50 kilometer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *