Iedere hardloper is bezig met sneller en efficiënter hardlopen. Je traint je elke week in het zweet om PR’s te verbeteren. Wat nou als je jouw favoriete afstand nog sneller kan hardlopen zonder daar al te veel voor te doen? Dat kan tegenwoordig met carbon hardloopschoenen! Ben je benieuwd of het echt waar is dat je sneller hardloopt met deze exemplaren? Ik heb de Adidas Adizero Adios Pro 2.0* hardloopschoenen getest en probeerde het dus voor je uit.
Waarom zijn carbon hardloopschoenen sneller?
Om te bepalen hoe snel een hardloopschoen is, wordt er gekeken naar verschillende factoren. Denk hierbij aan gewicht, demping en stijfheid. Het gewicht van de schoen bepaalt deels hoeveel energie jij in het hardlopen moet stoppen om vooruit te bewegen. Elke 100 gram extra op een hardloopschoen staat gelijk aan 1% meer energie.
Bij het hardlopen komt er ook veel spanning te staan op je spieren, gewrichten en pezen. Je krijgt bij elke stap een klap te verduren van twee tot drie keer je eigen lichaamsgewicht. Hoe meer demping er in je schoen zit, hoe minder energie het kost om met de belasting om te gaan. De laatste factor is stijfheid en hier komt de carbonplaat om de hoek kijken. De carbon in de hardloopschoen zorgt voor een betere afwikkeling van de voet, waardoor je veel energie bespaart.
De kenmerken van de Adidas Adizero Adios Pro 2.0 hardloopschoenen
Voordat ik de hardloopschoen uitprobeer, wil ik eerst weten waar ik mee te maken heb. Daarom heb ik gekeken naar de kenmerken van deze hardloopschoen. De Adidas Adios Pro 2.0 hardloopschoenen zijn uitgevoerd met:
- Energyrods: De stijfheid zorgt voor een meer anatomisch gedreven voetafwikkeling
- Lightstrike Pro: De twee lagen LIGHTSTRIKE PRO-foam biedt extra energieteruggave
- Celermesh 2.0: Het ultralichte polyester gemaakte bovenwerk zorgt voor meer flexibiliteit, ventilatie en ondersteuning
Alle bovenstaande factoren maakt de Adidas Adizero Pro 2.0 een van de snelste hardloopschoenen momenteel in haar assortiment. Tijd om ze aan te trekken!
Benieuwd welke hardloopschoenen van Adidas deze eigenschappen allemaal nog meer hebben? Bekijk dan snel de website van Adidas.
Loop ik echt sneller met de Adidas Adizero Adios Pro 2.0 hardloopschoenen?
Eenmaal aangetrokken voelen deze hardloopschoenen totaal anders dan wat ik gewend ben. Het voelt alsof je op een soort stugge springkussens loopt. Door de stijfheid van de zool is de demping nog wel steeds perfect. Maar de grootste verandering is hoe de afwikkeling van de voet wordt geforceerd door de hardloopschoen.
Er zit een soort drop bij je tenen waarbij je bij elke stap gelijk naar voren wordt geduwd om een volgende stap te maken. De energie die je normaal gesproken verliest, zorgt er nu juist voor dat je blijft voortbewegen. Dat is niet het enige voordeel dat ik heb ervaren met de Adidas Adizero Adios Pro 2.0. Mijn kuitspieren krijgen veel minder te verduren tijdens het hardlopen dan bij mijn normale hardloopschoenen. Hierdoor kan ik veel langer hardlopen zonder dat mijn kuiten snel vermoeid raken.
De Adidas Adizero Adios Pro 2.0 zijn mijn nieuwe wedstrijdschoenen voor op de weg!
Volgend jaar wordt mijn eerste lange hardloopavontuur meteen de marathon van Rotterdam. Het wordt de derde keer dat ik dit geweldige evenement ga lopen. Meestal bestaat mijn doel uit het behalen van de finishlijn. Voor mijn derde marathon van Rotterdam wil ik het mijzelf moeilijker maken. Ik wil de marathon uitlopen binnen 4 uur! Het wordt dus flink trainen op snelheid, maar deze carbon hardloopschoenen helpen mij zeker bij het behalen van mijn doel.
Elke hardloopwedstrijd, op de weg, ga ik zeker lopen met de Adidas Adizero Adios Pro 2.0. Door alleen al deze schoen loop je al makkelijk 10 tot 15 seconde per kilometer sneller. Wil je meer lezen over deze supersnelle hardloopschoen? Bekijk ze dan op de website van Adidas!
*Deze schoenen heb ik gekregen om uit te proberen, maar uiteraard heeft dat niet mijn mening over de Adidas Adizero Adios Pro 2.0 beïnvloed.
* Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links. Wanneer je via mijn site een product koopt, verdien ik waarschijnlijk een commissie. Je betaalt niet meer, dan wanneer je via de verkoper het product zou verkopen. De prijzen kunnen daarnaast afwijken. Ik streef er naar om de prijzen actueel te houden.