Beginners

Wat is de beste voetlanding tijdens hardlopen?

Voetlanding: voorvoet, middenvoet of haklanding??

Je zou denken dat iedereen kan hardlopen. Het is gewoon de ene voet voor de andere, maar dan een beetje snel. Je hebt het als kind net zo geleerd als normaal lopen. Toch lijkt het makkelijker dan het is. De meeste hardlopers, zowel gevorderden als beginners, hebben een verkeerde loophouding, waaronder ook een verkeerde voetlanding.

Voorvoet-, middenvoet- en haklanding

Er zijn verschillend landingen van je voet tijdens het hardlopen. Je hebt de gevreesde haklanding, waarbij je hak de eerste contact met de grond maakt. Daarnaast kan je ook met je voorvoet of middenvoet landen op de grond. Hetgeen wat het eerste de grond raakt dat is ook de voetlanding waarmee je hardloopt.

Waarom is een goede voetlanding belangrijk?

Bij een goede en efficiënte loophouding hoort ook een juiste voetlanding. Hierdoor heb je minder kans op hardloopblessures, kost het hardlopen minder kracht en komt er minder spanning op je benen te staan. Als je wilt beginnen met hardlopen, is het verstandig om gelijk de juiste voetlanding aan te leren.

Wat is de juiste voetlanding tijdens hardlopen?

Om het meest efficiënt hard te lopen is een voor- of middenvoetlanding het best. Als je op op dit deel van de voet landt, komt er minder piekspanning op je benen te staan. De kans op een hardloopblessure is daarmee een stuk kleiner dan wanneer je op je hak landt.

Probeer het maar eens uit. Als je op blote voeten loopt en je landt op je hak dan doet het zeer. Tegenwoordig hebben de hardloopschoenen zoveel demping dat je er weinig van merkt tijdens het hardlopen, maar je benen worden niet gelukkig van een haklanding.

In deze video leg ik uit wat de beste voetlanding is bij hardlopen

Hoe kan je een voor- of middenvoetlanding aanleren?

Het is lastig om iets wat je al jaren doet af te leren. Gelukkig is het nooit te laat en kan je zeker wat aan je voetlanding doen. Het eerste is de bewustwording dat je verkeerd loopt. Oefen tijdens langzame duurlopen de juiste loophouding. Probeer het een kilometer uit en loop dan weer ‘normaal’. Herhaal dit een paar keer zodat de nieuwe loophouding vanzelf onbewust goed gaat.

Geleidelijk veranderen van je looptechniek

Overdrijf niet gelijk om alle hardloopsessies de nieuwe landing te oefenen. Bij een voor- of middenvoetlanding gebruik je andere spieren, waaronder de kuitspieren. Deze zijn in de jaren minder geoefend. Als je deze in één keer te veel belast, heb je ook een verhoogde kans op hardloopblessures. Bouw daarom de nieuwe loophouding langzaam uit.

Pas je hardloopschoenen aan om aan je voetlanding te werken

Een andere methode die werkt is het schoeisel aanpassen. Kies voor een hardloopschoen met weinig demping. Een verkeerde landing, zoals een haklanding, wordt gelijk afgestraft. Omdat je minder demping hebt, voel je de piekspanning op je benen extra en krijg je gelijk een prikkel dat je verkeerd loopt.

Zelf heb ik de Mizuno Wave Sonic 2 gekocht om aan mijn looptechniek en voetlanding te werken. Deze hardloopschoenen zijn een stuk lichter en hebben veel minder demping dan mijn ‘gewone' hardloopschoenen. Zodra ik verkeerd loop voel ik dat gelijk terug aan de belasting op mijn benen. Daardoor ga je automatisch beter lopen. Hierdoor is mijn voetlanding al een stuk beter geworden. Wel loop ik maximaal 10 kilometer op deze hardloopschoenen, omdat ik anders een verhoogde kans heb op hardloopblessures.

Voor- of middenvoetlanding betekent niet dat je hak de grond niet mag raken

Een haklanding is zeker niet goed, maar op je tenen rondrennen is ook niet correct. Je hak mag zeker de grond raken. Het belangrijkste is dat je op je voor- of middenvoet landt en dan afwikkelt naar je hak om de volgende stap te gaan maken. Vooral als je nog niet zo snel loopt, heb je langer contact met de grond en is een goede afwikkeling van je stap belangrijk.

Loop jij al met de juiste voetlanding of land je toch nog iets te veel met je hak op de grond?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *