Trailrunnen

Het lopen van een nacht trailrun – waar moet je op letten?

Hardlopen door de bossen in het donker: nacht trailrun

Binnenkort ga ik mijn allereerste nacht trailrun lopen. Voor ik aan dit nieuwe avontuur begin, heb ik eerst wat onderzoek gedaan. Wat kan ik verwachten en waar moet ik op letten voor een nacht trailrun?

Trails lopen in het donker

Trailrunnen is een groeiende sport in Nederland. Bekende trailruns zitten in mum van tijd vol. Ook worden er hier steeds meer trailruns georganiseerd. Hierdoor komen ook langzaam andere type trailruns overwaaien, zoals bijvoorbeeld de nacht trailrun. 

Trails lopen in het donker is een totaal andere uitdaging dan een normale trailrun. Op grote delen van het parcours zal geen verlichting zijn en is het dus volledig donker. De meeste organisaties verplichten daarom ook met een hoofdlamp te lopen. Door middel van reflecterende linten en pijlen wordt de route dan aangeduid.

Een nacht trailrun is niet zonder gevaren

Het is verstandig om eerst wat trailrun ervaring op te doen voordat je begint aan een nacht trailrun. Traillopen in het donker is zeker niet zonder gevaren. Doordat het donker is, is namelijk het reliëf van de ondergrond lastig in te schatten. De kans dat je struikelt over een boomstronk of een steen is daarom een stuk groter dan wanneer je overdag loopt. Door het gebruik van een hoofdlamp zie je gelukkig voldoende voor je. Neem daarom altijd een extra set batterijen of accu mee. Je wil namelijk niet zonder licht komen te zitten. 

De kans dat je verdwaalt, is ook een stuk groter dan overdag. Als het dag is, kan je namelijk een stuk makkelijker oriënteren zodra ja het een afslag mist. Door het donker ben je deze oriëntatie gauw kwijt en voor je het weet dus ook de weg. Zorg daarom altijd dat je telefoon volledig opgeladen is. Zo kan je altijd contact met iemand opnemen of de weg terugvinden via Google Maps.

Een aantal tips die het traillopen in donker makkelijker maken

Omdat een nacht trailrun niet helemaal ongevaarlijk is, helpen deze tips je om toch zo veilig mogelijk van deze unieke ervaring te genieten. 

Loop niet op tijd

Tijdens het hardlopen op verharde wegen, heb je genoeg tijd om op je horloge te kijken wat je tempo is. Dan zou je eventueel nog een stapje extra kan doen om je doel te behalen. Het is verstandig om dit niet te doen tijdens een nachtelijke trailrun. Hou je focus vooral op de ondergrond. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan je net die ene boomstronk over het hoofd hebben gezien, omdat je op je horloge keek

Neem extra spullen mee in je hardlooprugzak

Waarschijnlijk heb je de extra spullen vaak niet nodig. Maar de momenten dat je ze wel nodig hebt, ben je blij dat je ze hebt meegenomen. Neem dus die extra accu of batterijen mee voor je hoofdlamp, maar ook een aluminium deken mee tegen de kou. Deze zijn voor een paar euro te verkrijgen en nemen weinig ruimte in. Mocht er wat gebeuren dan is zo'n deken van levensbelang.

Loop met kleinere passen

Door kleinere stappen te zetten tijdens het hardlopen heb je meer kans om jezelf te corrigeren als je over iets struikelt. Daarnaast is het makkelijker de ondergrond in te schatten die vlak voor je ligt, dan wanneer je met grote stappen over het parcours gaat. 

Heb jij weleens een trailrun in het donker gelopen? En heb je nog een aantal handige tips waar ik op kan letten richting mijn eerste nachtelijke trailrun?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *