Krachttraining

De foamroller: het goedkope alternatief voor een masseur!

Gebruik van een foam roller

De foamroller is een tijd hip geweest in fitnessland, dus de kans is groot dat je er weleens van gehoord hebt. Of sterker nog, dat er ook 1 ligt te verstoffen in de hoek van je kledingkast. Uiteraard heb ik er ook 1 aangeschaft en na een tijd als decoratie te hebben gespeeld, ben ik er toch mee aan de slag gegaan.

Wat kan je met een foamroller?

Een foamroller is niet anders dan een cilindervormig stuk schuim. Je kan hem onder andere gebruiken om stijve spieren weer los te rollen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om na elke training of wedstrijd langs de masseur te gaan om de spieren los te maken (helaas) en dan is dit een goed alternatief.

Door zelfstandig over de spieren te rollen, worden de spieren los gemaakt. Daarnaast zorgt het ervoor dat harde knopen in de spieren verdwijnen, zodat de spieren flexibel blijven. Een beetje zoals de masseur ook doet, maar dan stukken goedkoper.

Waarom is foamrollen goed voor je spieren?

Na een zware training zijn je spieren niet meer zo soepel en zijn er kleine scheurtjes ontstaan in de spier. Dit voel je de dagen erna door middel van spierpijn. Je spieren zijn dan namelijk weer aan het herstellen. Dit is niet alleen een vervelend gevoel, maar het is ook verstandig om pas weer aan een training te beginnen zodra de spieren hersteld zijn.

Je kan het herstelproces van de spieren op verschillende manieren versnellen. Voeding is één van de belangrijkste onderdelen in het herstelproces. Je spieren hebben namelijk eiwitten nodig om de spierscheurtjes te helen. Uiteraard moeten deze eiwitten naar de spieren worden getransporteerd. Door met een foamroller over de gevoelige spieren te rollen, wordt de doorbloeding van de spier gestimuleerd. Hierdoor wordt de transport van de juiste voedingsstoffen gestimuleerd.

Het gebruik van een foamroller zorgt er dus voor dat je uiteindelijk minder hevige spierpijn ervaart en je spieren zullen sneller hersteld zijn van een training.

Oefeningen met de foamroller

Er zijn een tal van oefeningen die je kan doen met de foamroller. Zelf gebruik ik hem alleen na een zware interval training of een pittige tempoloop. In eerste instantie zullen de oefeningen niet fijn aanvoelen en kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Juist door over de pijnlijk plekken heen te rollen zullen de spieren beter herstellen.

Quad
Voor deze oefening ga je op de plat op je buik liggen en plaats je de roller bij je bovenbeenspier. In een soort plank houding rol je met de quads over de foamroller op en neer. Herhaal dit totdat alle pijnlijke punten uit de spieren zijn verdwenen.

Hamstring
Ga op de grond zitten met de benen vooruit en plaats de roller onder je hamstrings. Zet daarna je handen naast je op de grond en druk je kont omhoog, zodat enige contact met de grond je handen zijn. Hierdoor wordt er veel druk uitgeoefend op de foamroller en de hamstrings. Rol nu op en neer zodat de hamstrings weer soepel worden.

Kuitspier
Het is bijna dezelfde oefening als de hamstring oefening, behalve dat je de foamroller bij je kuitspieren plaatst. Je kan extra druk uitoefenen op de kuitspieren, door je ene been over de andere been te plaatsen. Herhaal ook deze oefeningen totdat de spieren weer soepel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *